Nagyvilág

7,3-as erősségű földrengés rázta meg Japánt, szökőárriadót rendeltek el

MTI/EPA/Majama Kimimasza
MTI/EPA/Majama Kimimasza
Fukusima is érintett, ahol 2011-ben volt a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófája az akkori földrengés miatt. Egy halottja már van a mostani rengésnek.

Erős földrengés rázta meg szerdán Japán északkeleti partját, ami miatt szökőárriadót is elrendeltek – írja a The Jerusalem Post.

Az NHK közszolgálati műsorszolgáltató szerint a rengés 7,3-as erősségű volt.

A földrengés Mijagi és Fukusima prefektúrákat sújtotta. Utóbbi településen áll a fukusimai atomerőmű (nyitóképünkön), amelyet 11 éve kilences erejű földrengés rongált meg a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját okozva.

A földrengés Tokió egy részén áramkimaradást okozott. Az MTI híre szerint egy ember meghalt és hatvankilencen megsérültek.  Beszámolók szerint nagyon sok épület megrázkódott, helyenként tüzeket is jelentettek. Kisida Fumio japán kormányfő közölte, hogy az atomerőművekből egyelőre nem jelentettek meghibásodást.

Nem sokkal korábban a hatóságok beszámoltak egy tűzriadóról, ami a fukusimai atomerőmű egyik turbinaházában történt.  A Sinkanzen szuperexpressz vonalán kisiklott egy szerelvény nagyjából száz utassal, de nem jelentettek sebesülést.

Az NHK híradása szerint várhatóan egy méter magas szökőár éri a part menti területeket. A Meteorológiai Szolgálat illetékesei arra kérik az érintett területeken élőket, hogy tartózkodjanak a parttól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik