Nagyvilág

Önként és dalolva dolgoznak szénbányákban az árva gyerekek az észak-koreai média szerint

A valóságban viszont jó eséllyel kényszermunkáról van szó a szokásosnál is nehezebb időket élő diktatúrában.

Észak-Korea azt állítja, az ország árván maradt, bölcs és bátor gyerekei önként vállalkoznak arra, hogy a földeken és szénbányákban dolgozzanak, számolt be róla a BBC.

A történteket nem külföldi oknyomozók tárták fel, maga az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA büszkélkedett el azzal a 700 fiatallal, akik önként és dalolva vállalnak nehéz fizikai munkát, hogy

a Párt szeretetének a milliomodot részét viszonozni tudják.

A hír mellé fotókat is mellékeltek, amelyekről ugyan nem derül ki, hogy hány évesek a rajtuk szereplő gyerekek, de az szinte biztos, hogy mind a tizes éveikben járnak.

Az állami propaganda azonban kevéssé képes megvezetni a nemzetközi nyilvánosságot, annál is inkább, mert a különböző emberjogi szervezetek már évek óta a gyermekmunka melegágyaként tartják számon Észak-Koreát. A helyzet azonban most még a megszokottnál is aggasztóbb lehet, hiszen – bár a hivatalos adatokkal továbbra sincs tisztában a világ – minden jel arra mutat, hogy a koronavírus-járvány drámai módon megviselte az országot mind gazdasági értelemben, mind munkaerő szempontjából.

A BBC korábban arról is írt, hogy az országban a dél-koreai hadifoglyokat szintén szénbányákban dolgoztatják embertelen körülmények között, de a saját állampolgárait is rendre nehéz fizikai munkára kényszeríti a hatalom, ahogy arról néhány disszidens is beszámolt a lap riporterének.

Hogy Észak-Koreában mi vár az árván maradt, kiszolgáltatott gyerekekre, jól példázza annak a 10 éves kisfiúnak a története is, akit az év elejn hurcoltak el a hatóságok, mert azt hitték, hogy hajléktalan. A fiú több mint két hét elteltével szabadult ki a fogságból, ami alatt éheztették és rabszolgaként dolgoztatták. Amikor rátaláltak, a kezei felrepedezve véreztek, és olyan sovány volt, hogy a szülei szólni sem bírtak, csak átölelték és csak zokogtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik