Nagyvilág europoli

Szabad Európa: Júliustól mindenhol működni fog az uniós vakcinaútlevél

Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY
Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY

Júliustól minden EU-s tagországban működik majd az unió digitális zöldigazolványa, írja a Szabad Európa az Európai Bizottság egyik vezető tisztségviselőjére hivatkozva.

A lap forrása szerint a technikai részletekbe minden tagország beleegyezett április 21-én, a rendszer tesztelése pedig két hét múlva indul majd. Ebben nem vesz részt minden ország, például Magyarország sem, mert hazánk is úgy döntött, nem kívánja előzetesen tesztelni a rendszert.

A gyorstesztelést vállaló országokban már júniustól működik majd a rendszer, ebbe a körbe a következő országok akartak bekerülni:Franciaország, Málta, Hollandia, Luxembourg, Észtország, Svédország, Horvátország, Bulgária, Spanyolország, Olaszország, Litvánia, Németország, Csehország, Ausztria, Izland és Görögország.

A Szabad Európa azt írja, ez még nem azt jelenti, hogy ezekben az országokban júniustól biztosan élesben is használható lesz az EU-s vakcinaútlevél, ugyanis a jogszabályok igazítása tovább is tarthat, de legkésőbb júliustól mindenhol működnie kell a rendszernek, így Magyarországon is.

Kapcsolódó
Elfogadták az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet
A tagállamokra bízzá, hogy melyik nem uniós vakcinát és milyen módon ismernek el a vakcinaútlevél részeként.

Az okmányt a jogosult állampolgároknak külön kell majd igényelni, ezt jellemzően a nemzeti egészségügyi rendszernél tehetik majd meg. Az okmányon egy QR-kód, a beoltott neve, születési dátuma, egy digitális bélyegző szerepel majd, illetve hogy mi ellen kapta az oltást, milyen oltást kapott, mikor és hol. Az igazolást a betegségen átesettek és a negatív teszttel rendelkezők is igényelhetik.

Az okmány papíralapon és digitális formában is elkérhető lesz, az ellenőrzés során bármelyiket elfogadják majd.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik