Nagyvilág koronavírus

Pokoli pillanatképek Indiából: egy halott kiesett a mentőből, egy másikat motorra ültettek

AFP
AFP

Mint arról mi is napról napra beszámolunk, elsöprő erővel pusztít a koronavírus Indiában, ahol februárban még a pandémia legyűrését ünnepelték, az utóbbi tíz napban azonban soha nem látott mértékben emelkednek a járványadatok. Hétfőn már 352 ezer új esetről számoltak be, ennél azonban jóval több fertőzött lehet. Az egészségügyi rendszer térdre kényszerült, sok súlyos beteg nemhogy a tesztelésig nem jut el, de a kórházba is képtelen bekerülni. Az emberek kétségbeesetten járják sorra az intézményeket, hogy valahol segítsenek a szeretteiken, vannak, akik az egészségügyi intézmények lépcsőjén fulladnak meg, de az intenzív osztályokon is többen meghaltak már amiatt, mert a kórházak kifogytak a gyógyszerekből és az oxigénből.

Noha már vasúti kocsikat, stadionokat és sportcsarnokokat is Covid-osztályokká alakítottak át, már a vagyonos és befolyásos emberek is képtelenek ellátáshoz jutni, állítja a Guardian podcastjában a lap Dél-Ázsia szakértője és delhi tudósítója, Hannah Ellis-Petersen. Példaként egy minisztert említett, aki a közösségi médiában könyörögve próbált ágyat szerezni egy rokonának, míg egy másik, oxigénterápiában részesülő képviselő élőben közvetített a kórházból, ahonnan éppen kifogyott az oxigén.

Immár több mint 2700-an halnak meg naponta (legalábbis hivatalosan, szakértők szerint ez a szám jóval magasabb), a krematóriumok túlterheltek, Újdelhiben már a parkok fáit és bokrait vágják ki, hogy azokból készítsenek máglyát a halottak számára, és parkolókban tartanak tömeges hamvasztásokat.

AFP

„Nem hiszem el, hogy India fővárosában vagyunk. Az emberek nem kapnak oxigént, és meghalnak, mint az állatok” – mondta az egyik krematóriumban segédkező Jayant Malhotra a BBC-nek.

A drámai helyzetet két, a napokban nyilvánosságra került felvétel is érzékelteti. Az egyiken egy ütött-kopott, vélhetően telepakolt mentőautóból esik ki az útra egy holttest Vidishában.

A másikon egy 50 éves nő holttestét kénytelen motorra ültetve a srikakulami krematóriumba szállítani a fia és a veje, mert sem mentőt, sem halottszállítót nem találtak a feladatra.


És volt olyan is, aki hasonló okból az autója tetejére rögzítette apja holttestét.

Egyelőre megjósolhatatlan, hány áldozatot szedhet még a járvány a 1,3 milliárdos népességű országban, szakértők szerint még két-három hét lehet, amíg a második hullám eléri a csúcspontját.

Hogy miként kerülhetett ennyire súlyos helyzetbe India, arról ebben a cikkünkben írtunk résztelesen:

Kapcsolódó
Rémálommá vált a járvány pusztítása Indiában
Naponta több mint 300 ezer ember betegszik meg. A járvány brutális terjedésben nagy felelőssége van a kormánynak, de a kettős mutáns is közrejátszhat a rendkívüli mértékben emelkedő számokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik