Nagyvilág

Biden elzárná Trumpot a bizalmas anyagoktól

Jim Lo Scalzo / MTI / EPA
Jim Lo Scalzo / MTI / EPA
Szerinte elődje kiszámíthatatlan, ezért félő, hogy titkos információkat szivárogtatna ki.

Az amerikai elnök nem lép elsőként az Iránnal szembeni szankciók felfüggesztése ügyében, először Teheránnak kell lépnie. Ezt Joe Biden mondta abban az interjúban, amit a CBS televízió pénteken rögzített és vasárnap sugárzott, írja az MTI. A kérdésre, az Egyesült Államok a tárgyalások előtt feloldaná-e a szankciókat, nemmel válaszolt, majd bólintással felelt arra, hogy Teheránnak kell előbb felhagynia az urándúsítással.

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője vasárnap az iráni állami tévében azt mondta, végleges döntésük, hogy előbb Washingtonnak kell feloldania szankciókat. Teherán és Washington viszonya azt követően vált egyre feszültebbé, hogy az atomalkuból  Donald Trump 2018-ban egyoldalúan kilépett, amire válaszul Irán rendre megszegte korábbi vállalásait. Joe Biden beszélt Kína és az Egyesült Államok kapcsolatáról is. Azt mondta, a két ország közvetlen konfliktusára nem számít, de „rendkívüli versenyre” igen a világgazdaságban.

A belpolitikai témákra áttérve Joe Biden közölte, nem szeretné, ha elődje, Donald Trump a továbbiakban is megkapná a hírszerzési tájékoztatókat, ami egyébként bevett szokás Amerikában. Az elnök úgy vélte, hogy

Trump viselkedése kiszámíthatatlan, és félő, hogy titkos információkat szivárogtatna ki, ezért meg kell szüntetni a hozzáférését.

Szerinte elődjének már nincs szüksége ezekre az információkra. Azt mondta, ennek nincs köze a Capitolium ostromához. Az MTI szerint Trumpról az a hír járta, hogy nemigen kötötték le figyelmét a hírszerzési tájékoztatók.

Biden az 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagról azt mondta: nem tartja valószínűnek, hogy annak egyik – általa és a demokraták által korábban fontosnak tartott – eleme, a 15 dolláros óránkénti szövetségi minimálbér-rendelkezés bekerül a Covid-19 segélycsomagba.

Beletettem (a csomagba), de nem hiszem, hogy benne is marad

– fogalmazott az elnök, aki később önálló törvényjavaslatot akar a minimálbér emelésére.

Az amerikai elnök beszélt Hunter Biden drogproblémáiról is. Azt mondta, fia története tükrözi azokat a küzdelmeket, amelyeken sok amerikai család keresztülmegy. Hozzátette, fogadni merne,

hogy nincs olyan család, amelynek ne lenne kábítószer- vagy alkoholproblémás tagja.

Hunter Biden hosszú évekig küzdött a függőséggel, több rehabilitációs intézményt megjárt, különböző kezeléseken esett át. Pozitív drogtesztje miatt 2014-ben elküldték a haditengerészettől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik