Nagyvilág koronavírus

A franciák szerint az új Covid-mutációk ellen már nem elég a textilmaszk

AFP
AFP

A koronavírus két új, Nagy-Britanniában, illetve Dél-Afrikában felfedezett variánsai miatt módosította a maszkviseléssel kapcsolatos ajánlásait Franciaország Közegészségügyi Főtanácsa. Az új útmutatás alapján a sokak által előnyben részesített, mosható szövetmaszkok már nem biztosítják a megfelelő védelmet a vírus új, jóval fertőzőbb változataival szemben.

Franciaországban jelenleg minden beltéri közterületen és mintegy négyszáz városban az utcán is kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése, ennek hiányában 135 eurós büntetés szabható ki. Az erről szóló rendelet ugyanakkor nem tesz különbséget a különféle maszkok között, igaz, egyelőre  az egészségügyi bizottság új álláspontja is csak tanács, és nem szabály.

A tavasszal még ajánlott textilmaszkokkal az a probléma, hogy mivel nem mindegyiket ellenőrizik hivatalosan, ezért védelmi szintjük nagymértékben függ a szövet minőségétől, vastagságától és a kivitelezéstől. Március óta számos kisvállalkozás kezdett olyan maszkokat készíteni, amelyek a környezetvédelem szempontjából ugyan előnyösek, ám nem feltétlenül szűrik kellő mértékben a beáramló részecskéket.

A testület tanácsát immár Olivier Véran egészségügyi miniszter is magáévá tette. „A kézműves maszkok a világ legjobb szándéka ellenére sem feltétlenül nyújtanak garanciát” –  mondta a France Internek.

A közegegészségi főtanács ezért az orvosi maszkok használatát ajánlja, Didier Lepelletier, a munkacsoport vezetője ugyanakkor  nem javasolja azonban az egyébként legnagyobb védelmet nyújtó FFP2 szűrőmaszkokat, mert szerinte fennáll a veszély, hogy képzettség híján az emberek helytelenül viselik azokat, úgy pedig már nem hatékonyak.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik