Nagyvilág

Több száz delfint mészároltak le a feröeri partoknál egy ősi tradíció keretében

A Grindadràp hagyománya ezer évre nyúlik vissza, de ma már nehéz meglátni benne mást a brutalitáson kívül.

Vannak tradíciók, melyeknek kiemelt helyük van az életünkben, mert közelebb hozzák egymáshoz az embereket, és van a feröeri Grindadràp, az évről évre megrendezett tengeri mészárlás, amely idén közel 300 állat halálához vezetett.

A The Rainforest Site adott hírt az idei eseményről, melyet igazi barbár megmozdulásként ír le. A Grindadràp hagyománya 1000 évre nyúlik vissza, és a mai napig legalább olyan fontos esemény, mint a karácsony. A feröeriek többsége kultúrájuk és történelmük szerves részének tekinti a cetvadászatot, így szemükben a mai napig fontos jelentőséggel bír. Közben viszont a világon egyre többen, egyre erélyesebben tiltakoznak a tradíció ellen, aminek tényleg semmilyen gyakorlati haszna nincs.

A Sea Shepherd nevű nonprofit természetvédő egyesület összesítése szerint ezúttal összesen 252 gömbölyűfejű-delfin és 35 atlanti fehérsávos delfin esett áldozatául a vérengzésnek.

A gömbölyűfejű-delfinek hatalmas csoportokban évente vándorolnak a Feröer-szigetek partjainál, így ideális célpontot nyújtanak a vadászoknak. Bár hozzá kell tenni, hogy az eseményen résztvevő személyek közül a nagytöbbségnek van vadászengedélye, a Grindadràpot a világ minden táján bírálják az állatvédők. Az elrettentés érdekében pedig évről évre sokkoló fotókat publikálnak, hogy az egész világ tanúja lehessen a vérengzés eredményének.


Egy másik szervezet, az ORCA szintén a Twitteren reagált a történtekre, mégpedig egy bocsánatkéréssel:

A gömbölyűfejű-delfinek gyönyörű családjának, melyet brutálisan legyilkoltak a Feröer-szigetek partjainál… Nagyon, nagyon sajnáljuk! Tovább fogunk küzdeni, hogy véget vessünk ennek az őrült vérontásnak. Nyugodjatok békében, ti gyönyörű család… Kérlek, bojkottáljátok a Feröer-szigeteket!

 

Kiemelt kép: Illusztráció (Getty)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik