Nagyvilág

Csíkszeredán felül kell legyen románul, csak alatta lehet magyarul az utca neve

A Bukaresti Táblabíróság hétfőn kimondott jogerős ítélete értelmében ki kell cserélni a csíkszeredai utcanévtáblákat, úgy, hogy a román utcanév legyen felül – írja az MTI.

Csíkszereda polgármesterét a magyar szimbólum- és nyelvhasználat ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be 2018-ban azért, mert a 81,5 százalékban magyarok által lakott város utcanévtábláin egy sorban, előbb magyarul, majd románul szerepel az utca neve. A per a Hargita megyei törvényszéken kezdődött, de onnan a bukaresti törvényszékre helyezték át.

A törvényszék tavaly májusban arra kötelezte Ráduly Róbert polgármestert, hogy cserélje ki az utcanévtáblákat olyanokra, amelyeken felül szerepel az utca neve az állam hivatalos nyelvén, és ez alatt a magyar utcanév. A táblabíróság megalapozatlannak tartotta és elutasította a polgármester fellebbezését az elsőfokú ítélet ellen.

Csíkszereda polgármesteri hivatalának egy korábbi ítélet következtében a város területén található forgalomirányító táblákat is hasonló okokból kellett kicserélnie.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere beszédet mond a székely menekülés és befogadás emléknapján a hajdúnánási református templom mellett 2019. szeptember 29-én. Az első világháborúban, 1916. augusztus 27-28-án több ezer székely család hagyta el otthonát a 400 ezer fős oláh sereg elől menekülve. Hajdúnánás 3200 főnyi menekülni kényszerült családnak adott otthont, sok esetben akár másfél-két évre. MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik