Nagyvilág koronavírus

Franciaországban hatékony gyógyszert találtak a súlyos koronavírusosok kezelésére

Az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló tocilizumab nevű gyógyszer hatékonynak bizonyult a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek esetében egy egyelőre nem publikált francia tanulmány szerint, amelynek eredményeit a párizsi közkórházak igazgatósága tette közzé. A tocilizumabbal végzett kezelés jelentősen csökkentette az lélegeztetőgépre szorulók és az elhunytak arányát azokhoz képest, akik a hagyományos kezelést kapták, közölték a szakemberek, akik az eredményeket a francia egészségügyi hatóságokhoz és az Egészségügyi Világszervezethez is eljuttatták.

A Roche gyógyszergyár által forgalmazott tocilizumabot eredetileg artritiszes (ízületi) betegek kezelésére használjak. A szer az immunrendszer válaszreakcióit befolyásolja, gátolja az immunrendszer működéséért felelős egyik fehérje receptorát. Sok Covid-19-es beteg olyan eltúlzott immunválasz (citokinvihar) miatt hal meg, amely a szerveit, elsősorban a tüdőt, a szívet és a vesét fenyegeti. A tocilizumab a remények szerint ilyen immungátló szer lehet súlyosabb esetekben.

A klinikai kísérletet 13 párizsi közkórházban 129 olyan koronavírusos betegen végezték el, akik súlyos tüdőgyulladásban szenvedtek és oxigénellátásra szorultak. A fertőzötteknek alig 5-10 százaléka tartozik ebbe a körbe, de ők azok, akiknél a legjelentősebb a kockázata annak, hogy lélegeztetőgépre lehet szükségük, vagy belehalnak a betegségbe. A kísérletben részt vevők fele egy vagy két tocilizumab-injekciót kapott a hagyományos kezelésen (oxigén, antibiotikumok, véralvadásgátlók) kívül, míg a többiek csak a standard kezelésben részesültek. A kutatók szerint eddig egyiküknél sem jelentkeztek a tocilizumabnak betudható mellékhatások.

A tocilizumab ára jelenleg 800 euró injekciónként, ami nagyon jelentős, de olcsóbb, mint egynapi kórházi ellátás egy intenzív osztályon, hívta fel a figyelmet a párizsi közkórházak igazgatósága.

Kiemelt képünk illusztráció. Egészségügyi dolgozók egy párizsi kórházban. Fotó: Mehdi Taamallah / NurPhoto via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik