Nagyvilág

Új-Zélandon bebarnultak a gleccserek az ausztráliai bozóttűz füstjétől

Barnává változott a hó az új-zélandi gleccsereken, miután a területet elérte az ausztráliai bozóttüzek által keletkezett füst és hamu. Egy szakértő szerint az incidens miatt akár 30 százalékkal is felgyorsulhat idén a gleccserolvadás a területen, írja a Guardian.

A lap szerint szerdán a Déli-szigeten sokan arra ébredtek, hogy narancssárga köd lepi el a tájat. A füst csütörtökre bekebelezte a Déli-Alpokot is, és így a hegy csúcsai és gleccserei a barna legkülönbözőbb árnyalataira színeződtek át.

Fotó: Twitter /
Fabulousmonster

Helen Clark új-zélandi miniszterelnök aggodalmát fejezte ki a jelenség hosszútávú környezetre gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

A gleccserekre lerakódott hamu felgyorsíthatja az olvadást. Így lesznek egy ország tragédiájának továbbgyűrűző hatásai

– fogalmazott a Twitteren.

Jelenleg úgy háromezer gleccser található Új-Zélandon, de az 1970-es évek óta a számuk nagyjából egyharmaddal csökkent. Egyes becslések szerint az évszázad végére teljesen eltűnhetnek a globális felmelegedés miatt.

Fotó: Twitter/Fabulousmonster

Andrew Mackintosh, a Monash University szakértője arról beszélt, két évtizede tanulmányozza már az új-zélandi gleccsereket, de ekkora mennyiségű por még soha nem érkezett a térségbe. A jelenség egyébként megszokott, de nem ilyen mértékben, hogy elbarnítsa a havat.

Bár a mostani porfelhő lerakódásának hatásait maximum egy évig lehet majd érezni a természetben, ha Ausztráliában megsokszorozódnak a bozóttüzek, az katasztrofális hatással járhat Új-Zélandon is.

Félelmetes videó mutatja meg, mivel kell szembenézniük az ausztrál tűzoltóknak
Ausztrál tűzoltók készítették a felvételt, elképesztő képsorok.

Kiemelt kép: Twitter/Fabulousmonster

Ajánlott videó

Olvasói sztorik