Nagyvilág

Trump olyan bizarr beszéddel intézett támadást a szélmalmok ellen, hogy azóta is keressük a szavakat

Donald Trump azt mondja, többet tud az Iszlám Államról, mint a tábornokok, és jobban érti a politikusokat, mint bárki más. Most pedig van egy újabb téma, amiben az amerikai elnök világbajnok szakértőnek vallja magát: ez a szélmalmok ügye.

Jobban tanulmányoztam a szélmalmokat, mint bárki más, akit ismerek. Soha nem értettem a szelet. Ma már elég sokat tudok a szélmalmokról. Hangosak. Madarakat ölnek. Akarsz látni egy madártemetőt? Menj egy szélmalom alá valamikor. Több madarat fogsz látni, mint valaha életedben

– mondta az enyhén szólva is bizarr beszédében Trump a hétvégén a floridai West Palm Beach-en rendezett eseményen a Guardian tudósítása szerint.

Az amerikai elnök teljes gőzzel szállt bele a megújuló energiaforrásokba, az eszmefuttatásán pedig sokaknak kikerekedett a szeme.

A szélmalmokat főleg Kínában és Németországban készítik. De ez hatalmas, hatalmas füsttel jár. A gázokat beokádják az atmoszférába. Tudjátok, hogy egy világunk van? A világ nagyon kicsi az univerzumhoz képest. Beszéljünk az ökológiai lábnyomról, a gázokat okádják a levegőbe. Okádják. Legyen Kína vagy Németország, ez a levegőbe kerül. Ez a mi levegőnk, az ő levegőjük, érthető?

– tette fel a kérdést Trump, csak azt felejtette el hozzátenni, hogy csak az Egyesült Államokban 57 ezer szélmalom üzemel jelenleg.

Az a mai napig nem tiszta, hogy Trump pontosan mire gondolt, és hogyan kötötte össze a szélmalmokat a légkört szennyező mérgező füsttel.

Nézzük meg a szélmalmokat. Sok színárnyalatban láthatóak. Vannak fehérek, de van narancssárgás is. Ez a kedvenc színem

– mondta el a hiánypótló információt.

Trump szél elleni háborúja egyébként nem újdonság, idén egyszer már nevetség tárgyává vált, amikor arról beszélt, hogy a szélmalmok hangja rákot okozhat.

Arra vonatkozóan egyébként van bizonyíték, hogy az élővilágra negatív hatással vannak a szélmalmok, mert rengeteg denevér és ragadozó madár halálát idézik elő.

Az amerikai elnök a beszéd végén környezetvédőként méltatta magát, hozzátéve, hogy a környezetünk nagyon jó állapotban van, de a szélmalmok, na azok a felelősek minden bajért.

Tudjátok, mit nem fognak elmondani nektek a szélmalmokról? Hogy 10 év után úgy néznek ki, mint a pokol. Elfáradnak, öregszenek

– mondta arra utalva, hogy a régebbi szélmalmok tulajdonosai állami támogatás nélkül nem foglalkoznak a felújítással.

Kiemelt kép: Eva Marie Uzcategui Trinkl / Anadolu Agency / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik