Nagyvilág
Strasbourg, 2018. december 11.
Rohammentõ egy strasbourgi karácsonyi vásár közelében, ahol lövöldözés történt 2018. december 11-én. A támadásban ketten meghaltak, tizenegyen megsebesültek. Az elkövetõ, akit már azonosítottak, szökésben van.
MTI/EPA/L'Alsace/Maxppp

Az ilyen támadásokat egyszerűen nem lehet kivédeni

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2018. 12. 12. 19:41

Kedd este Strasbourgban egy férfi fegyverrel a kezében besétált a város karácsonyi vásárjába, és többször tüzet nyitott a járókelőkre. Legalább három ember meghalt, tucatnyi megsérült, köztük többen életveszélyesen. Az egyik áldozat egy thai turista, akit egy bolt előtt lőttek fejbe.

A támadó az automata gépfegyverrel rálőtt a katonákra is, akik az Operation Sentinelle miatt járőröznek a városban. A hadművelet miatt már tízezer katona járja a francia városokat, még Francois Hollande elnök kezdeményezésére, aki a Charlie Hebdo elleni támadás után azt mondta, Franciaország háborúban áll. A katonák visszalőttek a támadóra, aki megsérült, de el tudott menekülni, a hírek szerint egy taxiba ugrott be.

Videó: sírva menekültek az emberek a strasbourgi ámokfutó elől
Tragikus képsorokat töltöttek fel a videómegosztóra.

Körülbelül 350 katona indított hajtóvadászatot a 29 éves gyanúsított ellen, akit már egy bankrablás miatt is keresnek. A rendőrség pont kedden próbálta meg letartóztatni, de nem volt otthon, viszont a lakásában gránátokat találtak. Több olyan hír is megjelent, hogy a rendőrök körülzártak különböző helyiségeket, ahol ostrom alatt tartják az elkövetőt.

A férfi a hírek szerint rajta volt a terrorveszélyes embereket gyűjtő S-lapon is. Jellemzően szélsőjobboldali oldalakon jelent meg az a hír, hogy egy muszlim férfit keresnek, egyes lapok a férfi nevét is közölték, annak ellenére, hogy ezt a hírt senki nem erősítette meg, és a legutóbbi támadásoknál többször hamisan jelent meg hasonló hír az elkövetők személyéről.

Emmanuel Macron elnök a támadás után azonnal válságtanácskozásba kezdett és a városba küldte a belügyminiszterét. A boltokat kedd estére lezárták, az embereket pedig nem engedték vissza az utcára, meg kellett várniuk, amíg a rendőrség feloldja a zárást. Az Európai Parlament épp Strasbourgban ülésezik, ezért rengeteg EP-képviselő is van a városban. Az EP épületét szintén lezárták, senki nem hagyhatta el. A helyi stadionban körülbelül ötezer ember ragadt bent.

Strasbourg, 2018. december 11.
Rohammentõ egy strasbourgi karácsonyi vásár közelében, ahol lövöldözés történt 2018. december 11-én. A támadásban ketten meghaltak, tizenegyen megsebesültek. Az elkövetõ, akit már azonosítottak, szökésben van.
MTI/EPA/L'Alsace/Maxppp
Strasbourgi lövöldözés: három halott, tizenhárom sebesült
A tettes továbbra is szökésben van, a biztonsági erők 350 tagja kutat utána.

Az egészben az az érdekes, hogy a francia hatóságok készültek valami hasonlóra. Strasbourg belvárosa egy sziget, amelyre csak hidakon keresztül vagy villamossal lehet bejutni. Mivel a villamosról leszálló embereket nem tudják ellenőrizni, a több száz éve megrendezett karácsonyi vásár ideje alatt a villamosok nem állnak meg a szigeten. Maradnak a hidak, viszonylag sok, amelyeken biztonságiak ellenőrzik az elhaladókat. Az Azonnali írt egy hasonló ellenőrzésről, amely nem volt különösebben alapos, hiszen nem is lehet, de a táskákba belenéznek.

Az elkövető ennek ellenére egy hídon sétált be a vásár területére, miközben egy automata gépfegyver volt nála. Sőt, egy hídon is kellett elhagynia a helyszínt, hogy taxiba tudjon szállni, hiszen a szigetre az autóforgalom sem hajthat be.

Ez nem is meglepő. Tavaly Berlinben hajtott bele a karácsonyi vásárba egy teherautó, amelynek az elkövetőjét, egy tunéziai férfit, aki nem kapott menedékjogot Németországban, négy nap múlva, Milanóban lőtték agyon a rendőrök.

A damaged truck is towed away in Berlin, Germany, 20 December 2016. According to police, at least 12 people have been reportedly killed and at least 48 injured when a lorry crashed into a local Christmas market in the evening of 19 December 2016. German police suspect the incident may have been a deliberate attack. Photo: Rainer Jensen/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++

Pont ezért került kiemelt figyelem a karácsonyi vásárokra. A Charlie Hebdo elleni támadás is januárban történt, a berlini merénylet pedig konkrétan egy karácsonyi vásáron. A nizzai gázolásos merénylet is olyan eseményen történt, ahol rengeteg ember volt egyszerre az utcán, elég nehezen védhetően.

Hiába nem volt egy ideje nagyobb terrormerénylet Európában, a karácsonyi vásárok így is kifejezetten nehezen védhetőek maradnak. Ahogy egyébként minden más nagy, szabad téren megrendezett esemény is. De a karácsonyi vásár az esetleges vallásos felhang miatt még jobb célpont lehet a dzsihadista terroristáknak.

Ezt a fajta magányos akciót egyébként az Iszlám Állam hozta vissza a dzsihadisták közé. Még a terrorszervezet hivatalos magazinjában is voltak cikkek, amelyekben tanácsot adtak ahhoz, hogyan lehet minél több áldozatot követelni magányos farkasként. Kifejezetten ajánlották például a gázolásos merényleteket, mert ezeket nagyon könnyű elkövetni.

Budapest, 2017. december 17.
TEK felirattal ellátott, páncélozott harcjármû a belvárosi Vörösmarty téri karácsonyi vásár közelében, a Vigadó utcában 2017. december 17-én. Ettõl a naptól a Terrorelhárítási Központ (TEK) mûveleti egységei is részt vesznek a legnagyobb tömegeket vonzó karácsonyi rendezvények biztosításában a fõvárosban, a Vörösmarty téren, valamint a Szent István-bazilikánál.
MTI Fotó: Mónus Márton

Mostanra mondjuk kevésbé, mert a legtöbb karácsonyi vásárt, ha biztonsági őrökkel nem is, de olyan betontömbökkel mindenképpen védik, amelyek megakadályozzák, hogy autó hajtson a tömegbe. A kommunikációs hozzáállásbeli különbséget a kormányok között egyébként az is megmutatja, hogy a német betontömböket karácsonyi ajándéknak csomagolták be, a magyarokra viszont nagy betűkkel felfújták azt, hogy BRFK.

A karácsonyi vásárok alatt szinte minden európai országban nagyobb lett a rendőri jelenlét. Magyarországon például a TEK látványosan kiparkolta a Váci utcába a BTR típusú páncélozott csapatszállítókat, amelyek egészen addig kint voltak, amíg valaki le nem fújta az egyiket festékszóróval, amit a TEK-esek közben észre sem vettek.

A francia kormánynak jelenleg egyébként is nehéz dolga van, ha biztonsági kockázatokról van szó. A sárgamellényes mozgalom négy hete folyamatosan az utcán tüntet, gyakran erőszakosan, és gyújtogatásból is viszonylag sok volt. A tüntetők azért tüntetnek, mert az üzemanyagadó emelése pont a szegényebbeket érintette volna komolyan, végül Macron is meghátrált, és egy százeurós juttatással próbálta megvásárolni a tüntetők jóindulatát.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.