Nagyvilág

Strasbourgi lövöldözés: három halott, tizenhárom sebesült

A tettes továbbra is szökésben van, a biztonsági erők 350 tagja kutat utána.

A korábbi hírekkel ellentétben nem négy, hanem három halottja van a kedd esti strasbourgi lövöldözésnek, pontosította az információkat szerda délelőtti közleményében Bas-Rhin prefektúrája. A támadásban tizenhárman megsérültek.

Christophe Castaner francia belügyminiszter korábban közölte: magasabb terror készültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határok és a karácsonyi vásárok védelmét, hogy elejét vegyék hasonló támadásoknak.

MTI/AP/APTN

 

Castaner szerint az elkövető kétszer is tűzpárbajba keveredett a biztonsági erőkkel kedd este. Először 20 óra 20 perckor, majd 21 órakor. Mint mondta: az elkövető továbbra is szökésben van, de a biztonsági erők 420 tagja kutat utána. A Le Figaro információi szerint a támadó a karján megsérült, két fivérét őrizetbe vették.

Strasbourgi lövöldözés: azonosították és keresik az elkövetőt
Egy halottról és tíz sérültről szólnak a jelentések.

A miniszter úgy fogalmazott, a fegyveres férfi ismert ismert a rendőrség előtt, de terrorizmushoz nem köthető bűncselekmények miatt. Franciaországban és Németországban is elítélték korábban, börtönben is volt.  A rendőrség a 29 éves strasbourgi születésű Cherif Chekattként azonosította a lövöldözőt, aki szerepel a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek lajstromán.

Castaner közölte, feloldják a kijárási korlátozásokat, miután több városrész órákon át le volt zárva. A karácsonyi vásár környékén lévő épületekben biztonságba helyezett emberek időközben ezeket elhagyhatták. A miniszter bejelentette, a strasbourgi városvezetés betiltja a tüntetéseket, felszabadítva a biztonsági erőket, hogy elfoghassák a tettest.

Hozzátette: a városi iskolák nyitva lesznek szerdán, de a szülőkre bízzák, ha a gyermekeiket otthon tartják. Az Európai Parlament (EP) zárlatát is feloldották, a képviselők – saját felelősségükre – elhagyhatták az épületet. Ezt Antonio Tajani, az EP elnöke közölte az ülésteremben összegyűlt képviselőtársaival. A városközpontba készülőknek elmondta, oda csak egy a rendőrség által biztosított konvojjal tudnak eljutni.

A párizsi főügyész, aki a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben illetékes, hangsúlyozta, hogy a tettes indítéka egyelőre nem ismert. A francia vádhatóság terrorcselekmény miatt indított vizsgálatot. Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam hívei ünnepeltek a történtek miatt.

Emmanuel Macron francia elnök az egész ország szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és hozzátartozóikat.

A teljes nemzet szolidaritása Strasbourggal, az áldozatokkal és családjaikkal van

– írta szerdára virradóra Twitter-üzenetben. Sajtóhírek szerint az államfő korábban válságtanácskozáson vett részt a belügyminisztériumban.

Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni.

MTI/EPA/L’Alsace/Maxppp

A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/L’Alsace/Maxppp

Ajánlott videó

Olvasói sztorik