Nagyvilág

Kiderült, miről írt utolsó cikkében az eltűnt szaúdi újságíró

A Washington Post nyilvánosságra hozta Dzsamál Haszogdzsi szaúd-arábiai újságíró utolsó cikkét. Hasogdzsinak október 2-án veszett nyoma, miután felkereste a szaúdi főkonzulátust Isztambulban. A török hatóságok szerint a férfit a külképviseleten meggyilkolta egy Szaúd-Arábiából érkezett, 15 fős halálosztag, holttestét pedig feldarabolták és magukkal vitték az osztag Isztambulból még aznap távozó tagjai. Rijád ezt tagadja, azt állítva, hogy az újságíró épségben elhagyta az épületet, és utána tűnhetett el.

Hasogdzsi utolsó cikkében arról ír,  hogy miért lenne fontos, hogy szabad legyen a sajtó az arab világban. 

A cikket egy nappal az eltűnése előtt kapta meg a Washington Post.

A szaúdi újságíró  a cikkében felidézi: a Freedom House jelentése szerint néhány ország kivételével a legtöbb arab országban nem szabad a sajtó, jellemző a félretájékoztatás, ellehetetlenül a közös ügyek nyilvános megbeszélése. Szavai szerint

az állami narratíva uralja a közbeszédet és ugyan nagyon sokan nem hiszik el, de a lakosság nagy része áldozatául esik ennek a narratívának. Sajnálatos módon nem valószínű, hogy ez a helyzet változzon.

Megemlíti azt a szaúdi kollégáját, aki kormánykritikus cikket írt, és most ötéves börtönbüntetését tölti, és említi azt az egyiptomi lapot is, ami fölött átvette a hatalmat az egyiptomi kormány. Szerinte az ilyen ügyeknek nincs következményük, a nemzetközi közösség sem reagál rájuk.

(BBC)

Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik