Nagyvilág

Hasogdzsi-ügy: gyilkosságra utaló nyomot találtak a konzulátuson

Pár órával a nyomozók előtt takarítók érkeztek az épületbe.

A török rendőrség Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusának hétfő éjszakai átvizsgálása során az október 2-án rejtélyes körülmények között eltűnt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolására utaló nyomokat talált – jelentette kedden az NTV török hírtelevízió tudósítója biztonsági forrásokra hivatkozva.

A főkonzulátus előtt tartózkodó Korhan Varol mindazonáltal további részleteket nem tudott elárulni az információval kapcsolatban.

Az NTV kedden korábban arról számolt be, hogy a napokban létrehozott szaúdi-török nyomozócsoport hétfő éjszakai vizsgálata során a főkonzulátus épületében bizonyítékértékű anyagminták is előkerültek, így kedden ismét átvizsgálják a külképviseletet.

Ugyanakkor a török sajtó helyszíni videofelvételei alapján néhány órával a nyomozócsoport előtt két takarító érkezett a főkonzulátushoz tisztítószerekkel, nejlonzsákokkal, és a külképviselet személyzete beengedte őket az épületbe.

Az NTV egyúttal azt is tudatta, hogy a főkonzulátus mellett a konzuli rezidenciát, továbbá a külképviselethez tartozó gépkocsikat is átnézik kedden a nyomozók.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában újságíróknak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a vizsgálat minél hamarabb meggyőző eredményt ér el. Mint mondta: a török hatóságok toxikus anyagok jelenlétét, valamint az érintett felületek esetleges átfestését is vizsgálják.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján jelezte, hogy az ügyészség kihallgatásra beidézhet egyeseket a szaúdi főkonzulátusról. Cavusoglu azonban azt is hangsúlyozta: ha bármelyik szaúdi diplomata haza akar térni országába, megteheti, a török hatóságok nem korlátozzák.

Az Anadolu török állami hírügynökség ezt követően arról számolt be, hogy a szaúdi főkonzul kedd délután helyi idő szerint 17 órakor egy menetrendszerinti járattal elhagyta Isztambult és hazarepült Rijádba. Az Anadolu szerint időközben a konzuli rezidencia átvizsgálása megkezdődött.

Hasogdzsinak két héttel ezelőtt veszett nyoma, miután felkereste a szaúdi főkonzulátust Isztambulban. A török hatóságok szerint a férfit a külképviseleten meggyilkolták. Rijád tagadja ezt, azt állítja, hogy az újságíró épségben elhagyta az épületet, és utána tűnt el. (MTI, fotó: Europress – Salih Zeki Fazlioglu / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik