Nagyvilág
The Berlaymont is an office building that houses the headquarters of the European Commission in Brussels, Belgium on Dec. 4, 2017.

Három pert is indít az EU Magyarország ellen

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 12. 07. 11:46

A civil törvény, a felsőoktatási jogszabály-módosítás, illetve a menekültkvóták elutasítása miatt indít pereket Magyarország ellen az Európai Bizottság (EB) – írja a 444. Ezzel a már korábban megindított kötelezettségszegési eljárások lépnek új szakaszba.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően 2017. júniusban indult kötelezettségszegési eljárás Magyarország mellett Lengyelország és Csehország ellen, mert nem hajtották végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló döntést.

A külföldi civil szervezetek támogatása miatt 2017. júliusban indult kötelezettségszegési eljárás, mert az EB szerint a jogszabály indokolatlan beavatkozást jelent az uniós alapjogi chartában garantált jogokba, különösen az egyesülési szabadság terén, illetve a magánélet és a személyes adatok védelmét illetően is aggályokat vet fel. Továbbá a törvény indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a tőke szabad mozgását, azáltal, hogy Brüsszel szerint az új nyilvántartásba vételi, bejelentési és nyilvánosságra hozatali követelmények diszkriminatívak, és komoly adminisztratív terhet jelentenek az érintett szervezetek számára.

Ugyanekkor lépett új szakaszba a felsőoktatási törvény módosítása, vagyis az úgynevezett Lex CEU miatt áprilisban megindított jogsértési eljárást. Az uniós jog végrehajtása felett őrködő szervezet indokolással ellátott véleményt küldött az ügyben a kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti. A magyar kormány hiába módosította az eredeti törvényt, az ellentétes az uniós joggal: kérdések merültek fel a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságával, valamint a tudományos, az oktatási és a vállalkozási szabadsággal kapcsolatban.

Épület - Brüsszel - Az Európai Parlament épülete
Szijjártó Brüsszelben magyarázta a kormány bizonyítványát
A magyar demokrácia állapotáról szóló meghallgatás az egyik első lépése annak a folyamatnak, amelynek a végén a legsúlyosabb uniós szankciót szabhatják ki hazánkra.

Kiemelt kép: Europress/Alexandros Michailidis/SOOC

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's forward Adam Szalai (C) celebrates scoring with midfielder Balazs Dzsudzsak and defender Willi Orban (L) during the UEFA Nations League football match Hungary v Finland in Budapest on November 18, 2018. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.