Nagyvilág

Oroszország fölhorgadt a Mein Kampf kiadása miatt

Még Gorbacsovnak se tetszik az ötlet, hogy Németországban kijön a Mein Kampf kritikai kiadása. Holott pont az oroszok pénzelik a fél európai szélsőjobbot.

Orosz politikusok és jogvédők bírálták pénteken Adolf Hitler Mein Kampf című művének új, jegyzetekkel ellátott németországi kritikai kiadását, ami pénteken jelent meg a könyvesboltokban. “A németek helyében ezt még egyszer átgondolnám” – mondta Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke az Interfax orosz hírügynökségnek. Szerinte nincs is szükség egy új kiadásra.

Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja a Twitteren azt írta, hogy “különös módja ez a neonácizmus folyamatos európai térnyerése elleni harcnak”. Irina Jarovaja parlamenti képviselő, az állami duma biztonsági bizottságának elnöke szerint a Mein Kampf mostani kiadása “a fasizmus újraéledésének baljós jele” a világon.

Oroszországban törvény tiltja a szélsőséges anyagok terjesztését, ezek közé tartoznak az olyan történelmi náci írások is, mint a Mein Kampf. Fű alatt évek óta hozzá lehet jutni a könyv egy-egy régi példányához. A második világháborúban 27 millió halottjával az egykori Szovjetunió szenvedte el a legnagyobb veszteséget. Minden év május 9-én katonai parádéval ünnepli az ország a fasizmus felett aratott győzelmet. Mindeközben viszont a gyanú szerint Oroszország is támogat anyagilag európai szélsőjobbos pártokat, így némileg kevéssé hiteles az aggodalmuk.

Lejárt a szerzői jogvédelem

A Mein Kampf – Kritikai kiadás című könyvet pénteken mutatták be a müncheni Kortárs Történelmi Intézetben (IfZ). Az IfZ által 4000 példányban megjelentetett, 3500 kritikai jegyzettel kiegészített, 1950 oldalas kötet Hitler hírhedt művét dolgozza fel, ami a világháború vége óta először lát napvilágot Németországban.

A Mein Kampf először 1925-ben jelent meg, nyolc évvel Hitler hatalomra jutása előtt. A nácik bukása után a szövetségesek a könyv szerzői jogait Bajorországnak adták át. A német hatóságok eddig nem engedélyezték a könyv újranyomását. A német törvények értelmében azonban 70 év után lejárnak a szerzői jogok, így januártól a kiadók szabadon felhasználhatják az eredeti szöveget, ami önállóan, kommentárok nélkül viszont továbbra sem jelenhet meg – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik