Nagyvilág

Mindenkit megfigyelne a neten Cameron

Elérhetővé tenné többek közt a What's App és a Snapchat beszélgetéseit is a titkosszolgálat számára a brit miniszterelnök.

Hibának tartják Nagy-Britanniában, hogy számos olyan alkalmazás és online felület van még, amit nem tud ellenőrzése alá vonni a titkosszolgálat, így szabad teret ad a terroristáknak, hogy egymás közt kommunikáljanak.

A vezető európai politikusok véleménye viszont megosztott a javaslatról. Nick Clegg, brit miniszterelnök-helyettes szerint a korlátlan hozzáférés olyan aduászt adna a hatalom kezébe, amivel minden egyes ember életét megfigyelhetik és rögzíthetik, válogatás nélkül, akár bűnös, akár ártatlan. Nem lehet a szabadság korlátozásával védeni a szabadságot – idézi Clegget a Daily Mail.

Cameron viszont úgy nyilatkozott, a titkosszolgálat látókörében túl sok a sötét terület, a jelenlegi helyzetben ez a lépés jogos egy modern demokráciában. A nagy közösségi média vállalatokat (Facebook, Google, Twitter) is meggyőzné, működjenek vele együtt a dzsihádisták elleni harcban. Arra viszont, hogyan lehet ezt megoldani ártatlanok magánéletének górcső alá vétele nélkül, egyelőre nem adott ötletet. Beszédei egyébként már a választási kampány részét képezik, azt mondta, ha ő lesz a következő miniszterelnök, gondoskodni fog róla, hogy jogszabály blokkolja a terroristák kommunikációs felületeit.

Nagytestvér játék

Pénteken értekeznek az EU vezetői a másik brit javaslatról, amely engedélyezné a hatóságoknak, hogy információt cseréljenek az európai városok közt repülővel utazókról, valamint azt kéri, állítsák vissza az útlevél-ellenőrzést a shengeni határátkelőkön is. Az információcsere eddig is működött az Egyesült Államok és Európa között, a kontinensen belül azonban nem.

Az elmúlt egy év legfrissebb adatai szerint legalább háromezren csatlakoztak Szíriában a dzsihádista Iszlám Államhoz, nagy részük azóta minden fennakadás nélkül vissza is tért hazájába. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint éppen ezért a jelen helyzetben elengedhetetlen az utasadatok fokozott ellenőrzése.

Az intézkedés viszont azt is magával vonná, hogy bármelyik utas személyes adatait évekig tárolhatják és szabadon cserélgethetik egymás közt a hatóságok. A német zöldek adatvédelemre szakosodott képviselője, Jan Philipp Albrecht úgy véli, inkább arra kellene figyelni, hogy az olyan régóta gyanús személyek, mint a párizsi merénylők, hogy kerülhetik el több különböző ország hatóságának figyelmét is. Szerinte az uniós belügyminiszterek nagytestvér játéka csak hamis biztonságérzetet nyújt, és a terroristák kezére játszik. Az új rendelkezéseket a jövő havi EU-csúcson vitatják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik