Nagyvilág

A Fehér Özvegy a plázahorror hátterében

terrortámadás nairobiban (terrortámadás, túszdráma, nairobi, )
terrortámadás nairobiban (terrortámadás, túszdráma, nairobi, )

Brit sajtóhírek szerint a Fehér Özvegyként ismert világszerte körözött angol terroristanő áll a kenyai fővárosban végrehajtott, több tucatnyi emberéletet kioltó terrorakció mögött.

A támadást szombaton délután hajtotta végre egy fegyveres csoport a zsúfolt Westgate nevű bevásárlóközpontban, Nairobi egyik jómódú negyedében. Az akció után az al-Kaidával szoros kapcsolatban álló as-Sabab szomáliai iszlamista szervezet vállalta magára a vérengzést. A vasárnapi brit sajtó egybehangzó értesülései szerint az as-Sabab egyik főideológusa és a csoport kelet-afrikai tevékenységének irányítója a 29 éves Samantha Lewthwaite.

A háromgyermekes Lewthwaite már tizenévesen áttért az iszlám hitre, fiatalon feleségül ment egy jamaicai származású, szintén iszlám hitre tért bevándorlóhoz, Germaine Lindsayhez, aki a Londonban 2005. július 7-én elkövetett, 52 halálos áldozattal járó öngyilkos merényletsorozat egyik elkövetője volt. Lewthwaite-re a brit elhárítás értesülései szerint ezután ragasztották szélsőséges iszlamista körökben a “White Widow” (Fehér Özvegy) nevet.

Az ügy fontosabb volt a férjénél

A fiatal nő a londoni merénylet után nem sokkal egy másik, szintén Londonban felnőtt radikális iszlám aktivistával, Habib Ghanival Kenyába menekült, és állítólag össze is házasodtak. A pár ellen a kenyai hatóságok vádat emeltek, mert állítólag 2011-ben Mombasa kikötővárosban szállodák ellen tervezetek pokolgépes merényleteket. A pakisztáni apától és kenyai anyától származó Ghanit, saját csoportja, az as-Sabab egy osztaga Szomáliában megölte.

Ghani a milícián belüli hatalmi harcok áldozatává vált, mivel a jelenlegi vezetéssel szembeforduló frakcióhoz csatlakozott. A brit lapnak nyilatkozó források szerint felesége, Samantha Lewthwaite – noha magas funkciója révén megtehette volna – nem kelt Ghani védelmére, sőt “senki nem volt dühösebb rá”, mint ő. Lewthwaite úgy gondolta, hogy “az ügy fontosabb, mint saját férje”. Lewthwaite az as-Sabab elsőszámú pénzadományszerzője, összekötője az al-Kaida európai szárnyával.

Izraeli kommandósok az üzletközpontban

Közben egy izraeli különleges egység hatolt be vasárnap a nairobi bevásárlóközpontba, hogy kiszabadítsa az iszlamisták fogságában lévő túszokat – közölte a francia hírügynökséggel a kenyai biztonsági erők képviselője. A Reuters hírügynökség viszont arról számolt be, hogy az “izraeli tanácsadók” csak segítik a kenyai hatóságokat a túszdráma sikeres lezárásában.  Közreműködnek a tárgyalási stratégia kidolgozásában, de nem vesznek részt esetleges rajtaütési műveletben.

Ezt a brit hírügynökség tudósítójának egy neve elhallgatását kérő kenyai forrás mondta. Szombaton az izraeli külügyminisztérium úgy foglalt állást, hogy a kenyai fővárosban lezajlott támadás az afrikai ország belügye. “Úgy tűnik, hogy a terrorista támadás Kenya belügye, amely nem kifejezetten Izrael ellen irányul” – tudatta a tárca. A szombati támadásban hivatalos közlés szerint 59 ember vesztette életét, a sebesültek száma csaknem kétszáz.

Nem tudnak magyar áldozatról

A Külügyminisztérium nem tud arról, hogy lennének magyar áldozatai a szombati nairobi terrortámadásnak. Életvitelszerűen húsz magyar állampolgár tartózkodik Kenyában, néhány regisztrált turistáról is tud a Külügyminisztérium, de magyar áldozatról nem. A halottak között több külföldi van, köztük egy kanadai diplomata. A bevásárlóközpontból eddig több mint ezer embert sikerült kimenekíteni.

A londoni külügyminisztérium szerint legalább három brit állampolgár halt meg a terrortámadásban. A tárca szóvivője szerint valószínű, hogy a brit áldozatok tényleges száma több, mivel továbbra is folyamatosan érkeznek friss információk.
David Cameron brit miniszterelnök is hangsúlyozta vasárnapi nyilatkozatában, hogy Nagy-Britanniának “további rossz hírekre kell készülnie” a brit áldozatok számát illetően.

A londoni hatóságok már értesítették azoknak a brit állampolgároknak a hozzátartozóit, akikről bebizonyosodott, hogy életüket vesztették. A brit sajtónak nyilatkozó túlélők egybehangzó beszámolói szerint a plázába behatoló fegyveres osztag kifejezetten a nem muszlim “hitetlenekre” vadászott. Egy szemtanú elmondta: a támadók személyazonosító okmányokat követeltek, és akinek nem muszlim származásra utaló neve volt, azt agyonlőtték.

Olvasói sztorik