Nagyvilág

Szőcs Géza apja is jelentett a Szekunak

Az erdélyi magyar közélet újabb neves szereplőit leplezte le Könczei Csilla kolozsvári egyetemi adjunktus.

Könczei Ádám néprajzkutató megfigyelési dossziéjából derült ki, hogy Szőcs István, Varró János, Veress Zoltán írók és Balázs Péter festőművész fedőnéven jelentett a kommunista titkosszolgálatnak. Az erdélyi táncházmozgalom megalapítójának lánya mindegyikükről közzétette a Securitate Irattárát Vizsgáló Tanácstól (CNSAS) kapott jelentést, amelyek szerint Szőcs István író, kritikus, műfordító Rusz Péter néven, Varró János irodalomtörténész, regényíró, műfordító Vincze János és Vasilescu néven, a Svédországban élő Veress Zoltán költő, író, műfordító Ovidiu, míg Balázs Péter festőművész Balogh Iosif néven írt jelentéseket a Securitáténak.

Könczei Csilla Szőcs Istvánt – Szőcs Géza költő, volt magyar kulturális államtitkár édesapját – többször is szembesítette a dokumentumokkal. Az író – a néprajzkutató szerint – nem tagadta, hogy ő a jelentések szerzője, de közölte: a nyilvánosság előtt nem vállalja ügynökmúltját. Szőcs Istvánt a Krónika napilap sikertelenül próbálta elérni telefonon. Az újság emlékeztet rá, hogy róla Molnár János Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyvének második, 2010-ben megjelent kötete is megállapítja, hogy Rusz Péter fedőnéven jelentett a Tőkés családról és a nemrég elhunyt Cs. Gyimesi Éva egyetemi tanárról.

A most leleplezett írók közül Veress Zoltánt 1952-ben elítélték kommunistaellenes röplapok terjesztése miatt, 1954-ben szabadult a börtönből. Varró Jánost az ’56-os forradalommal való szolidaritásért ítélték 16 év börtönre, 1964-ben általános kegyelemmel szabadult. Könczei Csilla „szekusblogja” alapján korábban Xantus Gábor kolozsvári televíziós operatőr-rendezőről, az 1998-ban elhunyt Marosi Péter szerkesztőről, kritikusról és színházigazgatóról, valamint az 1981-ben elhunyt Márkos Albert zeneszerzőről, zeneakadémiai tanárról derült ki, hogy együttműködött a Securitatéval. Az erdélyi magyar közvéleményt mindeddig leginkább az döbbentette meg, hogy 2006-ban Szilágyi Domokos költőről is kiderült, Balogh Ferenc néven jelentett a Securitaténak.

A CNSAS szóvivője, Ancuta Median az MTI-nek elmondta, az általa képviselt intézmény csupán annyit tesz, hogy az érintettek kérésére felfedi: kit rejtenek az álnevek. A Securitate álneves forrásainak csak egy része minősül a Securitate kollaboránsának. Utóbbi besorolást a bíróság adhatja, ha az álneves jelentésekben a Securitate egykori forrása a totalitárius rendszer elleni megnyilvánulásokat jelentett, és ezekkel sértette mások szabadságjogait.

Mint korábban a Hír24 megírta, Magyarországon mintegy negyedmillió ügynök lehetett a pártállami rendszerben. Közülük csaknem négyezer azonosítását segítette elő az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL), és négyszáz körül van azok száma, akiknek a neve a széles nyilvánosság elé került. „A kollaboráció és az ügynökkérdés tudományos kutatása” című konferencián elhangzott, hogy az ügynökök egy részét a rájuk nézve dehonesztáló adatok alapján kényszerítették együttműködésre, amiért cserébe nem érvényesítettek velük szemben minden diszkriminációt, de ettől még megmaradtak a társadalom számkivetettjei között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik