Nagyvilág

Befuccsolt az új-zélandi bányába leküldött mentőrobot

Felmondta a szolgálatot az a távirányítású robot, melyet azért küldtek le a pénteken beomlott új-zélandi bányába, hogy megmérje a veszélyes gázok koncentrációjának szintjét.

Gary Knowles rendőrparancsnok kedden közölte, hogy a helyzet nagyon súlyossá vált, és egyre csökken a remény, hogy a mélyben rekedt bányászokat ki tudják menteni. A robot – amelytől hasznos felvételkete is vártak a mélyben uralkodó állapotokról – 550 métert tett meg az alagútban, majd leállt, körülbelül 2 kilométerre attól a helyszíntől, ahol a bányászok tartózkodhatnak.

“A helyzet komor, és óráról órára, napról napra komorabb” – mondta újságíróknak a mentőcsapat egyik tagja.

A mentők bemutatták a mélyben rekedt bányászok hozzátartozóinak és a médiának azt a videofelvételt, amelyet a biztonsági kamerák rögzítettek kívülről a bánya bejáratáról. A bányából kiáramlott hatalmas füstből arra lehet következtetni, hogy a robbanás nagy erejű és hosszan tartó volt. John Key új-zélandi kormányfő a parlamentben azt mondta: osztozik a hozzátartozók türelmetlenségében, hogy nem tudnak semmit szeretteik sorsáról.

Az új-zélandi South Island nyugati részén található Pike River bányában bekövetkezett robbanás után két embernek sikerült a felszínre jutnia – ők kisebb sérülésekkel megúszták -, de 29 vájár a mélyben rekedt. A bányászok 17 és 62 év közöttiek, és a helyieken kívül két brit, két ausztrál és egy dél-afrikai is van köztük. A baleset óta semmi hír sincs róluk.A 2,3 kilométer hosszú Pike Rivert vízszintesen vájták egy hegyláncba. A vájárok valószínűleg egészen a hegy gyomrában voltak a robbanáskor.

AJÁNLOTT LINKEK:

Két halottja van az újabb bányakatasztrófának (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik