Közélet

Nem tudni semmit az új-zélandi bányászokról

Leghamarabb vasárnap kísérelhetik meg az új-zélandi bányarobbanás következtében a mélyben rekedt 29 bányász kimenekítését.

A nagy erejű metánrobbanás a Déli-sziget középső partvidéki részén, Greymouth városának közelében lévő bányában történt, ahol nemrég kezdődött meg a szénkitermelés. A bányavállalat közlése szerint két vájárnak kisebb sérülésekkel sikerült a felszínre jutnia, a többiek sorsáról egyelőre semmit sem lehet tudni, életjelet eddig nem adtak.

A robbanás nyomán megszakadt az áramszolgáltatás, és nem működik a szellőztető berendezés sem. Mint Gary Knowles, a rendőrség vezetője közölte, a levegőpróbák azt jelzik, hogy továbbra sem biztonságos a tárnába leereszkedni. A mentőalakulatok attól tartanak, hogy a mélyben veszélyes gázok lehetnek.

A 120 méteres mélységben lévő bányászokkal megszakadt az összeköttetés. Peter Whittal, a bányavállalat vezetője elmondta, hogy többször megpróbáltak egy telefont felhívni, de nem jött válasz. Nem tudni, hogy a 17 és 62 év közötti bányászok életben vannak-e még.

A bányavállalat szerint valamennyiüknél volt mentőfelszerelés és oxigénpalack. A rendőrség közlése szerint 24-en közülük új-zélandi állampolgárok, rajtuk kívül két ausztrál, két brit és egy dél-afrikai vájár van a csoportban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik