Nagyvilág

Hősként fogadták a Lockerbie-merénylőt

admin
admin

2009. 08. 21. 18:49

Nagy-Britannia pénteken elítélte, hogy Tripoliban ünnepélyes fogadtatásban részesítették azt a líbiai férfit, egykori titkos ügynököt, akit az 1988-as Lockerbie-merényletben való részvételéért Nagy-Britanniában életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek, s akit büntetésének letöltése előtt csütörtökön Skóciában börtönéből kiengedtek.

Az ünnepélyes tripoli fogadtatás “nagyon visszataszító” – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban egy tudósítói kérdésre válaszolva.

David Miliband brit külügyminiszter a BBC rádióban azt nyilatkozta, hogy “egy tömeggyilkos hősnek kijáró fogadtatása Tripoliban mélyen aggasztó, mélyen elszomorító látvány, mindenekelőtt annak a 270 családnak, amelyek mindennap bánkódnak szeretteik 21 évvel ezelőtti elvesztése miatt”.

“Az a mód, ahogyan a líbiai kormány az ügyet kezelni fogja a következő néhány napban, nagyon jelentős lesz abból a szempontból, hogyan tekint a világ Líbiának a civilizált államok közösségébe való visszatérésére” – tette hozzá.
Gordon Brown brit miniszterelnök csütörtökön levelet írt Moammer el-Kadhafinak, arra kérve a líbiai vezetőt, hogy “érzékenyen” kezelje a volt fogoly hazatérését – közölte Brown szóvivője.

Miliband cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint a brit kormány óhajtotta volna Abdelbászet al-Megrahi szabadon engedését, hogy elősegítse a brit-líbiai diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok fejlődését, és örült annak, hogy a skót kormányra háríthatja a népszerűtlen döntés ódiumát.
A
brit külügyminiszter leszögezte, hogy nem gyakoroltak semmiféle nyomást a skót kormányra.

A BBC közölte, hogy felfüggesztették András hercegnek, Erzsébet királynő fiának jövő hónapra tervezett líbiai látogatását, melynek célja a kétoldalú kereskedelem előmozdítása lett volna.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.