Nagyvilág

Hősként fogadták a Lockerbie-merénylőt

Nagy-Britannia pénteken elítélte, hogy Tripoliban ünnepélyes fogadtatásban részesítették azt a líbiai férfit, egykori titkos ügynököt, akit az 1988-as Lockerbie-merényletben való részvételéért Nagy-Britanniában életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek, s akit büntetésének letöltése előtt csütörtökön Skóciában börtönéből kiengedtek.

Az ünnepélyes tripoli fogadtatás “nagyon visszataszító” – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban egy tudósítói kérdésre válaszolva.

David Miliband brit külügyminiszter a BBC rádióban azt nyilatkozta, hogy “egy tömeggyilkos hősnek kijáró fogadtatása Tripoliban mélyen aggasztó, mélyen elszomorító látvány, mindenekelőtt annak a 270 családnak, amelyek mindennap bánkódnak szeretteik 21 évvel ezelőtti elvesztése miatt”.

“Az a mód, ahogyan a líbiai kormány az ügyet kezelni fogja a következő néhány napban, nagyon jelentős lesz abból a szempontból, hogyan tekint a világ Líbiának a civilizált államok közösségébe való visszatérésére” – tette hozzá.
Gordon Brown brit miniszterelnök csütörtökön levelet írt Moammer el-Kadhafinak, arra kérve a líbiai vezetőt, hogy “érzékenyen” kezelje a volt fogoly hazatérését – közölte Brown szóvivője.

Miliband cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint a brit kormány óhajtotta volna Abdelbászet al-Megrahi szabadon engedését, hogy elősegítse a brit-líbiai diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok fejlődését, és örült annak, hogy a skót kormányra háríthatja a népszerűtlen döntés ódiumát.
A
brit külügyminiszter leszögezte, hogy nem gyakoroltak semmiféle nyomást a skót kormányra.

A BBC közölte, hogy felfüggesztették András hercegnek, Erzsébet királynő fiának jövő hónapra tervezett líbiai látogatását, melynek célja a kétoldalú kereskedelem előmozdítása lett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik