Közélet europoli

„A sötétségből jönnek, a sötétségbe mennek” – a Fidesznek és az RMDSZ-nek is a kezére játszik a román szélsőséges párt

Daniel MIHAILESCU / AFP
Daniel MIHAILESCU / AFP
Komoly eredményt ért el az európai parlamenti választáson a szélsőséges román nacionalista párt, az AUR. Képviselőit azóta felvették az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójába is. A képviselőcsoport vezetője, Giorgia Meloni olasz kormányfő előzőleg nemet mondott a Fidesz belépési kérelmére.

Csütörtökön Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy a Fidesz nem csatlakozik az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) EP-frakciójához, mert oda felvették a magyarellenes román pártot, az AUR-t, a Románok Egyesüléséért Szövetséget.

Az Európai Parlamentben működő ECR első számú irányítója az a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, aki a Fratelli d’Italia (FdI, Olaszország Fivérei) nevű kormánypárt vezetőjeként a radikális jobboldal felől éppen a főáramlathoz, az Európai Néppárthoz próbálja közelíteni a „konzervatívokat és a reformereket”. Mindazonáltal Kocsis bejelentésének van egy szépséghibája, ugyanis az olasz lapok már a hét elején megírták: Meloni nemet mondott Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök azon kérésére, hogy csatlakozhasson a Fidesz az ECR képviselőcsoportjához.

Vagyis a Fidesz abba a pártcsaládba nem akart belépni csütörtökön, ahová nem is akarták bevenni.

Tegyük hozzá, hogy a Fidesz szerint még nem zárultak le végleg a tárgyalások az ECR-rel.

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI Orbán Viktor és Giorgia Meloni Brüsszelben 2024. június 17-én.

A belépési kísérlet sikertelenségét sokan azzal hozzák összefüggésbe, hogy a Fidesz és a magyar kormány Ukrajnával kapcsolatos álláspontja akadályozza a csatlakozást, mivel Meloni és az ECR másik meghatározó ereje, a lengyel Jog és Igazságosság határozottan Ukrajnát támogatja az orosz-ukrán háborúban. Szent-Iványi István külpolitikai szakértő például azt mondta nemrégiben a 24.hu-nak, hogy Meloni egyértelművé tette korábbi tárgyalásaikon Orbánnak: addig nem kerülhet be a Fidesz az ECR-be, amíg nem változtat a Kijevvel kapcsolatos politikáján.

Egyelőre nincs jele annak, hogy a magyar kormánypárt változtatna az Ukrajnával kapcsolatos álláspontján, ehelyett Kocsis azt írta a Facebookon, hogy mivel a szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába, ezért „szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!” Rögtön csatlakozott Kocsishoz – szinte ugyanezeket a szavakat használva – Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listájának vezetője is.

George Simion, a szélsőjobbos AUR elnöke viszont kommentben azt válaszolta Kocsisnak:

Sziasztok magyar barátok! Nem gyűlölünk, hanem együtt akarunk harcolni az európai bürokraták ellen.

Daniel MIHAILESCU / AFP George Simion és felesége leadja szavazatát az európai parlamenti választások során Bukarestben 2024. június 9-én.

Simion korábban egyébként részt vett olyan tanácskozáson, amelynek „sztárvendégei” között Orbán Viktor is feltűnt. Sőt, a román szélsőséges pártvezér maga mondta pár éve, hogy ő „a román Orbán Viktor”, azaz gyakorlatilag azonosította magát a Fidesz és a magyar kormány politikájával. Igaz, ez az álláspontja később változott, és bírálni kezdte Orbánt, de mindez mutatja, hogy populista politikusokban nincs gátlás a tekintetben, hogy olykor egymásnak homlokegyenesen ellentétes nyilatkozatokat tegyenek.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik