Közélet
This photo taken on November 2, 2017 shows a bronze statue of Pope John Paul II by controversial Georgian-born Russian artist Zurab Tsereteli in Ploermel, Brittany, western France. 
The decision by the Council of State to remove a cross overlooking the statue of John Paul II has been criticised on October 31, 2017 by the Catholic Church, which deplored the erasure of "Christian signs" in the French society. / AFP PHOTO / DAMIEN MEYER / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

A francia kereszt előbb eléri a Fidesz ingerküszöbét, mint a kiskörei

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 01. 16. 20:46

Az egyiket elhozatnák a kormány pénzén, a másikat évek óta nem sikerül pótolni.

Tavaly novemberben a kormány Magyarországra akarta hozni azt a keresztet, amelyet a francia Államtanács döntése nyomán el kellene távolítani a Ploermel kisvárosban felállított II. János Pál pápa-szoborról. Azt az Átlátszó írta meg, hogy nem valamiféle újkori keresztényüldözésről van szó, hanem egy 1905-ös szekuláris jogszabály értelmében Franciaországban tilos köztereken és középületeken vallási jelképeket elhelyezni, ez alól a templomok, imahelyek, felekezeti temetők és múzeumok jelentenek kivételt. A francia szekularizmus hagyománya pedig az 1789-es forradalomban gyökerezik.

Szijjártó Péter ezzel szemben arról beszélt, hogy „Európa jövője szempontjából elképesztően káros minden olyan döntés, amely képmutató módon a toleranciára hivatkozva a kereszténység visszaszorítására irányul, és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el”, és közölte, hogy a kormány állja a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket, hogy a ploermeli keresztet Magyarországra szállítsák, ha ehhez a franciaországi település hozzájárul.

Mindez azért érdekes most, mert a Magyar Nemzet arról ír, hogy a fideszes vezetésű Kiskörén évek óta megcsonkítva áll Szent István szobra, és pont a kereszteket törték le róla, a koronáról és az országalmáról is. A lapnak a polgármester, Magyar Csilla azt mondta, most tél van és hideg, de nagyon várják a jó időt, és tavasszal felújítják a szobrot – amire már hét éve nem került sor.

2014-ben a Kiskörei Lokálpatrióták Egyesülete összeadta volna a szobor helyreállításának költségét. Az egyesület tagja a volt polgármester, Szén József, aki azt mondja: a kezdeményezést az önkormányzatnál elutasították, mondván, annak elfogadásához testületi felhatalmazásra van szükség.

A vandálok okozta kárt néhány tízezer forintba kerülne kijavítani, a polgármester is elismerte, hogy a felújítás nem a pénzen múlik. Felvetik: a valódi okokat a megosztott helyi közéletben kell keresni, a szobrot ugyanis még Szén József polgármesterségének idején állították. Azonban a képviselő-testület egyetlen független tagja azt mondta: a fideszes többségű városvezetés, ha tehetné, kitörölné a város múltjából a 2010 előtti időszakot.

Magyar Csilla szerint korántsem a szobor Kisköre legnagyobb problémája, és „nem érdemes kiskörei keretben keresni Szijjártó Péter mondatait” azzal kapcsolatban, hogy miközben Franciaországból elhozatná a kormány a keresztet, a Heves megyei városban évek óta nem sikerül pótolni. (A fotó a ploermeli szoborról készült. Europress / AFP / Damien Meyer)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.