Közélet

A magyar kormány kifizeti, hogy idehozzák a Franciaországban lebontott keresztet

A kormány állja a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy II. János Pál pápa szobráról az eltávolításra ítélt keresztet Ploermel városából Magyarországra lehessen szállítani, amennyiben a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A miniszter szerint a párizsi nagykövetségen keresztül megkeresték a bretagne-i kisváros önkormányzatát, választ azonban egyelőre nem kaptak tőlük. Azt is elmondta, hogy a keresztet a budaörsi Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola fogadná be.

Szijjártó Péter nem kívánta kommentálni a kereszt eltávolítását elrendelő államtanácsi döntést, de azt mondta, hogy Európa jövője szempontjából elképesztően káros minden olyan döntés, amely képmutató módon a toleranciára hivatkozva a kereszténység visszaszorítására irányul, és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el.

A miniszter szerint ellentétes Európa érdekeivel a kereszténység visszaszorítását célzó elképesztő önfeladás. Az ilyen lépések – mint fogalmazott – a kontinens civilizációjának és kultúrájának felszámolására tett intézkedéseknek tekintendők. Hozzátette: olyan kérdések nyílnak meg napjainkban, amely kérdések megnyitását korábban senki nem tartotta volna elképzelhetőnek, hiszen azt talán – vallási hovatartozástól függetlenül – kevesen vitatják, hogy a kereszténység az európai kultúra meghatározó része. Valóban igaz, hogy a 21. században Európában levetetünk egy keresztény jelképet?

Vallásszabadság van mindenkinek, kivéve a keresztényeket? – tett fel kérdéseket Szijjártó Péter, és ezeket a kérdéseket sorskérdéseknek nevezte.

A miniszter kiemelte, hogy Európa keresztény jellegét meg kell őrizni, az ide érkezőknek pedig el kell fogadniuk és tiszteletben kell tartaniuk a helyi törvényeket és az itt élők hagyományait.

Az illegális bevándorlás Szijjártó Péter szerint veszélyezteti Európa keresztény mivoltát, mivel a bevándorló országgá válás azzal jár, hogy az érkezők előbb vagy utóbb felül akarják írni a helyi szabályokat.

Kérdésre válaszolva ismertette, hogy konzuli védelemre regisztrált New York-i magyaroknak nem esett bajuk a keddi merényletben. Sokan azonban – mint mondta – nem kértek ilyen segítséget, ezért a miniszter arra kérte a külföldre utazókat és a külföldön élőket, hogy regisztráljanak konzuli védelemért.

Szijjártó Péter figyelmeztetett arra is, hogy az Iszlám Állam elleni nemzetközi katonai fellépés sikere veszélyeket is hordoz, hiszen a bosszúszomjas terroristák egy része Európába akar jönni. Ennek megakadályozása részben titkosszolgálati, részben határőrizeti kérdés, hiszen

ha senkit nem engedünk be illegálisan, akkor nem engedjük be a terroristákat sem

– tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik