Közélet

Lemondott Hende Csaba

Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter – közölte a Kormányzati Információs Központ az MTI-vel.

A kormány nemzetbiztonsági kabinetje hétfőn ülésezett, áttekintették a menekülthelyzetet és beszámolót hallgattak meg a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár készültségi állapotáról. A kabinet ülését követően Hende benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott. A kormányfő ezek után felkérte Simicskó Istvánt a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására.

A kerítésen bukhatott

A VS.hu-nak kormányzati források először azt mondták: meglepte őket a miniszter távozása, nem tudtak semmilyen előzményről. Később már beszédesebbnek bizonyultak forrásaik, azt mondták, mivel a biztonsági kabinet ülése után döntött a miniszter, minden bizonnyal az lehet az ok, hogy a határzár nem lesz kész akkor és úgy, ahogy azt a miniszter elvárta. Az is szerepet játszhatott a döntésben, hogy sorra maradnak el honvédelmi fejlesztések, nem nőtt a honvédelem költségvetése és a helikopterbeszerzésre sem került még mindig sor.

A Népszabadság ugyanakkor felidézi, hogy már tavasszal megírták, hogy lehet számítani Hende menesztésére Seszták Miklós fejlesztési és Fazekas Sándor agrárminiszter társaságában, de Orbán akkor cáfolt. Az időzítés azért is meglepő, mert Hendére fontos szerep hárult a menekültválság kezelésében.

Az ATV viszont kormányzati forrásból úgy tudja, Hende a szerb-magyar határon épült kerítés miatt mondott le, vagyis azért, mert az nem készült el időben. Délelőtt még honvédelmi miniszterként adott a szombathelyi tévének interjút, ami este kerül adásba, ami azt is valószínűsítheti, hogy ekkor még nem gondolkodott a lemondáson. Orbán ráadásul a délelőtti nagyköveti tájékoztatón megemlítette, hogy ha a kormányzati szándék nem valósul meg menekültügyben, annak következményei lehetnek a belügyi és honvédelmi tárcára nézve.

A magyar emberek biztonsága

A Hendét váltó Simicskó István már arról beszélt a Népszabadságnak, hogy nagy megtiszteltetésnek és nagy feladatnak érzi, hogy Orbán felkérte honvédelmi miniszternek. Eddig sportért felelős államtitkár volt, de korábban már honvédelmi államtitkári posztot is betöltött és a hadtudományok doktora. A menekültválságról azt mondta a lapnak, hogy “a magyar emberek biztonsága a legfontosabb számára”.

Pártreagálások

  • MSZP: Hende Csaba menesztésével Orbán Viktor beismerte, hogy a kormány menekültpolitikája megbukott.
  • Jobbik: nyugtalanságra és aggályokra ad okot, hogy az országot sújtó helyzetben krományválság alakul ki.
  • LMP: az egész kormányt terheli a felelősség azért, hogy nem voltak képesek kezelni a menekülthullámmal járó helyzetet.
  • DK: nem véletlen, hogy Hende Csaba most nyújtotta be lemondását, amikor az Orbán-kormány bevetni készül a honvédséget a szerb határon.
  • Együtt: nem elég egy új ember kinevezése, teljes fordulatot kell venni a menekültválság kezelésében.
  • Liberálisok: Hende felelőssége vitathatatlan a menekültválság elhibázott kezelésében, de az igazi felelős Orbán és az általa indított idegenellenes gyűlöletkampány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik