Üzleti tippek koronavírus

Drasztikusan visszaesett a NAV árverésein befolyt összeg

Róka László / MTVA / Bizományosi
Róka László / MTVA / Bizományosi
A lefoglalt ingatlanok és ingóságok árverezéséből 865 millió forint folyt be a hatósághoz tavaly, míg 2019-ben több mint 2 milliárd forint.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelte: a vonatkozó kormányrendelet alapján a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt a végrehajtások a veszélyhelyzet visszavonását követő 15. napig szüneteltek. Ezért tavaly március 24-e és április 30-a között nem voltak értékesítések, töröltek már folyamatban lévő és meghirdetett árveréseket is – összesen 1246 elektronikus árverést csaknem 1,1 milliárd forint becsült értéken.

Az érintett időszakban nem volt törvényi lehetőség újabb árverések lebonyolítására, ami hatással volt a 2020-as statisztika alakulására – közölte az MTI-vel az adóhatóság.

  • Ingóságok árverezéséből 678 millió forint, ingatlanokéból 187 millió forint folyt be 2020-ban.
  • Ez az összeg 2019-ben 1,38 milliárd, illetve 635 millió forint volt, 2018-ban pedig 1,08 milliárd, illetve 553 millió forint.

10.290 ingó- és 618 ingatlanárverést tartottak

Az ingóságok között elsősorban ruházati cikkek, műszaki termékek, háztartási gépek, járművek, járműalkatrészek, ékszerek, számítógépek voltak. A tavalyi ingatlanárveréseken jellemzően családi házakat, lakásokat, üzlethelyiségeket, belterületi telkeket hirdettek meg.

Kapcsolódó
Komoly tömeg gyűlt össze a NAV szentesi árverésén
A várakozók nem tartották a távolságot, a Telex olvasója szerint káosz volt.

Az árverési tételek végrehajtási eljárásokból, a köztartozások miatt az adósoktól lefoglalt ingóságokból és ingatlanokból kerülnek ki. Idetartoznak a vám- és pénzügyőri, valamint a bűnügyi szakterülete által elkobzott javak, a visszaadni rendelt, de át nem vett áruk, és 2019. január 1-től a törvényszéki ügyekben lefoglalt vagyonelemek is.

Ha az árverezett vagyontárgyra nem érkezik érvényes ajánlat, akkor a végrehajtó ismételten árverést tűz ki, ezzel egy időben csökkenti az adott tétel kikiáltási árát. Ha a többszöri árverésen már az eredeti becsérték 35 százalékáig csökkentett kikiáltási áron sem kel el a vagyontárgy, akkor a NAV feloldja a végrehajtás alól, és visszaadja az eredeti tulajdonosnak. Azokban az eljárásokban, ahol nincs eredeti tulajdonosa az értékesíthetetlen tételeknek, a karitatív felajánlás jöhet szóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik