Üzleti tippek

Megtévesztő életbiztosításra figyelmeztet az MNB

Az MNB ideiglenesen felfüggesztette a szlovákiai Novis Biztosító Sensum befektetési életbiztosításának magyarországi forgalmazását. A vizsgálat szerint a szolgáltató nem megfelelően határozta meg a Teljes Költség Mutató értékét, valamint a mögöttes eszközalapok várható teljesítményét.

A jegybank hivatalból indított fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytat az itthon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó, pozsonyi székhelyű Novis Insurance Company, Novis Versicherungsgesellschaft, Novis Compagnia di Assicurazioni, NOVIS Poisťovňa a.s. biztosítónál (NOVIS Biztosító).

A Magyar Nemzeti Bank végzésében ideiglenesen felfüggesztette a Sensum rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás hazai terjesztését. A felfüggesztés a konstrukcióval kapcsolatos jogsértések megszüntetéséig, de legfeljebb a biztosítónál folytatott célvizsgálat határozattal való lezártáig marad érvényben.

50 milliós bírságot kapott a Quantis Consulting Zrt.
Az egykor Brokernet névre hallgató cég megsértette az összeférhetetlenségi és az ösztönzőkre vonatkozó szabályokat.

A Novis Biztosító ennek megfelelően nem fogadhat el új, Sensum biztosítások megkötésére vonatkozó ügyfélajánlatokat. A társaság ugyanakkor köteles szerződéses kötelezettségeinek teljesítésére az e körbe tartozó, már megkötött biztosítások kapcsán.

Több százmilliós összegekkel kecsegtették az ügyfeleket

Az eddig feltárt adatok szerint a biztosítási termék lényeges jellemzőit bemutató, kötelezően átadandó dokumentumok, így a várható költségeket bemutató Teljes Költség Mutató (TKM) tájékoztató, illetve a mögöttes eszközalapok jövőbeni teljesítményét bemutató Kiemelt Információs Dokumentum (KID) nem megfelelő módszertannal végzett számításokon alapuló – ezáltal megtévesztő – információt tartalmaztak.

A hibás módszertan alapján alacsonyabb költséget és esetenként irreális, több százmilliós várható lejárati összeget mutatott ki ügyfeleinek. Előfordult, hogy mindezt olyan kockázatos – például kriptovalutákat tartalmazó – eszközalapokban, amely kockázatok felvállalására az ügyfelek nem feltétlenül voltak felkészülve.

Mindezek miatt az érintetteknek súlyos érdeksérelmet okozhat a termékkel kapcsolatos hosszú távú kötelezettségvállalás, akár évtizedekre szóló szerződéses kapcsolat. Továbbá a Sensum-konstrukció legfontosabb jellemzőivel kapcsolatos félrevezető információk torzítják az életbiztosítás egyéb biztosítási alapú befektetési termékekkel való összehasonlíthatóságát is.

Nem az első eset

A Novis Biztosítót illetően a jegybank már a 2018. július 4-én közzétett végzésében felfüggesztette a társaság több, Magyarországon terjesztett, befektetési egységekhez kötött élet-, illetve nyugdíjbiztosítási termékének értékesítését. Majd a 2019. július 11-i határozatával a termékek terjesztését a jogszerű állapot helyreállításáig megtiltotta.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik