Üzleti tippek
Woman hand using mobile phone and laptop, Worldwide connection technology interface.

Telefontól az IoT-ig – Erre tart a magyar szolgáltató

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2018. 02. 09. 13:27

„A jelen kihívásaival szembe néző telekommunikációs vállalatok ma már ICT-szolgáltatóként és techcégként értelmezik magukat. Az Invitechnél mi is törekszünk arra, hogy több lábon álljunk kihasználva a szinergiákat a területek között, ezért rendelkezünk adat-, hang-, IT-, adatközpont- és felhőszolgáltatásokkal is” – véli az Invitech Solutions stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója.
Korábban a témában:

„Természetesen továbbra is fontos pillér a hagyományos telefónia, de azt is látni kell, hogy mára a telekommunikáció és az informatika határai összemosódtak. Azt gondolom, hogy a technológiai fejlesztések terén globális szinten történelmi időket élünk, az elmúlt 10 évben olyan jelentős változások mentek végbe, amelyekhez hasonlót korábban nem tapasztaltunk. A felhőinfrastruktúra költségei például az elmúlt 10 évben a huszadára csökkentek. Így most már a cégek nemcsak adatok mentésére és tárolására veszik igénybe a cloud computing szolgáltatásokat, hanem már az adatfeldolgozás és a döntésoptimalizálás is sokszor a felhőben történik” – fejtette ki Horváth Balázs a Trend FM Nap vendége műsorában.

„További látványos változás, hogy a sávszélesség, az internetkapcsolat sebessége az elmúlt években sokszorosára gyorsult. HD-ban nézünk tévét, sportközvetítéseket követünk az okostelefonon, tehát olyan minőségi szolgáltatást vehetnek igénybe a felhasználók, amelyet korábban a hagyományos asztali eszközökön sem kaphattak meg. A harmadik fontos trend, amelyet kiemelnék, hogy a számítási kapacitások nagyságrendekkel erősebbek – az eszközök viszont kisebbek – lettek. Mára egy 1990-es évekbeli PC számítási kapacitása belefér egy gyengébb okosóramodellbe” – összegezte a stratégiai és üzletfejlesztési igazgató.

Az ICT növekvő súlya

A technológiai trendek jól lekövethetők az Invitel Csoport szervezeti átalakulásán és a szolgáltatás-portfólió fokozatos bővülésén is. Az Invitel vállalati üzletágából még 2016 nyarán jött létre az Invitech Solutions.

Horváth Balázs

Jelenleg a teljes árbevételünknek csaknem egyharmadát már IT-ból, illetve adatközponti és felhőszolgáltatásokból realizáljuk. A menedzselt infokommunikációs szolgáltatások minden szektorban egyre fontosabbá válnak. A technológia rohamos fejlődése, az exponenciálisan növekvő adatforgalom, az IT-kiszervezés terjedése mellett szintén fontos tényező ebben a folyamatban a munkaerőhiány is, ami az informatikus állások esetében hatványozottan igaz. Célunk, hogy ICT-szolgáltatóként a nagyvállalati és állami ügyfelek mellett akár a 250 fő alatti kis- és középvállalatoknak is releváns – a piacukhoz, iparágukhoz illeszkedő – bérelhető informatikai szolgáltatásokat nyújtsunk.

Úton az okoshálózatok felé

Az Invitech Solutions az adatközponti beruházások mellett az elmúlt másfél évben az IoT (Dolgok Internete) hálózatában is jelentős fejlesztéseket hajtott végre. A cég február elején jelentette be, hogy átadta a Budapestet lefedő LoRa-technológiájú IoT-hálózatát.

A Long Range (LoRa) rendszer egy LPWAN-alapú megoldás. A Low-Power Wide-Area Network egy alacsony energiaigényű, vezeték nélküli technológia, amely akár 10-15 kilométeres hatótávolságra is képes biztosítani az eszközök kommunikációját. Emiatt kiválóan alkalmazható a mobillefedettség vagy vezetékes energiaellátás nélküli területeken a kihelyezett szenzorok adatainak továbbítására.

A fővárosi beruházás mellett a vidéki fejlesztésekre is koncentrálunk, és több pilot programunk is eredményesen működik. Egy vidéki nagyvárosban a helyi közműszolgáltató részére végzünk szenzoros fogyasztásmérést, Budaörsön pedig egy okosvilágítási programunk fut. Ez szintén egy olyan fejlesztés, amely később mind a nagyvárosokban, mind a kistérségekben alkalmazható. Továbbá az energetikai projektek mellett a mezőgazdaságban, azon belül az állattenyésztésben is tesztelünk IoT-megoldásokat – részletezte Horváth Balázs.

A vállalat célkitűzése, hogy a nemzetközi LoRa-szövetség tagjaként ne csak Budapesten, hanem országszerte is elérhetővé tegye az IoT-eszközökhöz szükséges adatátviteli technológiát.

Az Invitech Solutions az Üzleti tippek rovat partnere

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.