Üzleti tippek

Fű alatt folytatódhat a devizaháború

Bár a G20 vezetői megállapodtak abban, hogy nem lesz devizaháború, egyelőre érdemi lépéseket nem tettek. A svájci árfolyamküszöb vagy a jengyengítés elleni fellépés ugyanis bizonyos esetekben öngól is lehetne.

Bár a múlt heti találkozójukon a világ 20 legnagyobb gazdasága (köztük az Európai Unió) megállapodott a „devizaháború” elkerülésében, de egyelőre csak óvatos kijelentésekre szorítkoztak. Vállalták, hogy tartózkodnak a saját fizetőeszközük leértékelésétől (a gyengébb árfolyam az export- és a gazdaságélénkítésnél kifejezetten kedvező számukra). Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője szerint a héten kiderülhet, hogy a tanácskozás megállapításait mennyire veszi komolyan például a japán jegybank. A szakértő nem számít arra, hogy a jen hosszú távú gyengítését megállítaná a G20-as megállapodás.


A G20 pénzügyi vezetői Moszkvában (Fotó: MTI / EPA / Jurij Kocsetkov)

Az is megkérdőjelezi az egyezséget, hogy bár kiemelték az árfolyamok szabad mozgását és a piaci szabályozás fontosságát, de Svájc és Japán példája éppen ennek ellenkezőjét mutatja.

A svájci jegybank már régóta tartja a mesterségesen kialakított 1,20-as árfolyamküszöböt az euróval szemben, vagyis ez alá nem engedik erősödni az alpesi devizát. A japán jegybank ugyanígy jó ideje minden eszközt bevet a jen gyengítésére. „Ezeket a törekvéseket a G20-kommentár igazából nem korlátozza. Ha valódi lépéseket szeretne tenni a szervezet, az nagyon elhúzódó folyamat lenne” – értékelte Balogh Balázs. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy ha elesik az 1,20-as szint az euró-frank keresztárfolyamnál, akkor egy rosszabb makroadat vagy negatív hír után nagy esések jöhetnének a piacon. Ugyanígy a japán gazdaság fenntartásához is rendkívül fontos a jen gyengítése. Mindkét esetben látszik, hogy a stabilitás és a gazdasági növekedés érdekében a vezető gazdaságoknak sem sürgős a beavatkozás.

Mire figyeljünk?

A héten kiderül, hogy a gazdasági csúcstalálkozó eredményei hogyan csapódnak le a részvénypiacokon. Fontos kérdés, hogy folytatódhat-e a múlt héten elkezdődött korrekció. A részvényindexek többéves csúcsok környékéről kezdenek lefordulni, amit súlyosbíthat, hogy az amerikai kiadáscsökkentések ismét előtérbe kerülhetnek. A költségvetési szakadék megoldásának határideje ugyanis március elseje.

A héten közzéteszi a japán, a brit, a német és az ausztrál jegybank is a legutóbbi kamatdöntés jegyzőkönyvét, ami szintén megmozgathatja a jegyzéseket. Az euró-dollár árfolyamot pedig a különböző makroadatok mellett a vasárnapi olaszországi választásokkal kapcsolatos várakozások befolyásolhatják. Az euró-dollár kereszt jó ideje emelkedik, az XTB szakértője szerint lefelé fontos támasz az 1,33-as szint. Ha ezt nem sikerül áttörnie, akkor ismét emelkedéssel „próbálkozhat” a keresztárfolyam, és akár 1,35-ig is araszolhat.

A vezető devizák közül az angol font jelentős gyengülést könyvelhetett el az amerikai dollárral szemben: majdnem 1000 pontot esett, és héthavi mélypont felé tart. Balogh Balázs szerint technikailag némi szünet jöhet, de az sem kizárt, hogy tovább gyengül az angol font. „A brit gazdaság nagyon megszenvedi az európai visszaesést. Nem véletlenül pedzegetik a kiválást az unióból.” A szakértő szerint lehetséges forgatókönyv, hogy a gazdasági élénkítés érdekében a brit jegybank a mostani 0,5 százalékos alapkamatot további 0,25 százalékkal csökkenti a közeljövőben.

Balogh Balázzsal, az XTB brókercég piaci elemzőjével Nagy Károly beszélgetett a Gazdasági Rádió reggeli műsorában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik