Üzleti tippek

Kötvényektől izmosodik a forint

Nagy sikert aratott a magyar állam devizakötvény-kibocsátása, a rosszabb napokat látott forint is szárnyra kapott. Az euró azonban tovább bizonytalankodhat a „devizaháború" árnyékában.

Négyszeres túljegyzés mellett összesen 3,25 milliárd dollárért adott el a magyar állam 5 és 10 éves dollárkötvényeket. Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője szerint az amerikai befektetők nagyon jól jártak az ügylettel. A kiemelkedő érdeklődést egyébként a relatív magas hozamok biztosították. Az 5 éves futamidejű kötvény hozama 3,35 százalékkal, a 10 éves futamidejű sorozaté 3,45 százalékkal haladja meg a referenciának számító amerikai kötvények hozamát.

„Idén 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, amelynek nagy részét 4-4,5 milliárd eurós devizakötvény-kibocsátással finanszírozná az Államadósság Kezelő Központ. Tehát a mostani kibocsátással az idei kötelezettségek több mint a felét már biztosították” – mondta Soós Róbert, aki szerint nem lenne meglepő, ha a nagy siker újabb hasonló akcióra ösztönözné az ÁKK-t.

A devizakibocsátás a forintkötvények iránti érdeklődést is növelheti, továbbá ezt a folyamatot erősítheti, ha kedvező magyar inflációs adat érkezik csütörtökön. A januári drágulást az elemzői konszenzus 3,9 százalékra várja. (Az alacsony infláció kedvező a kötvényhozamok szempontjából. Ha például egy tízéves kötvény évi 6 százalékot fizet, de a fogyasztói árindex ennél magasabb, akkor nincs reálhozam, vagyis a befektetők veszítenek rajta.)

Tőzsdei tipp

Ha kedvező lesz a KSH-adat, akkor ez a forintot tovább fűtheti. A magyar fizetőeszköz szerdán az euróval szemben jórészt 290-es szint alatt töltötte a napot. Az XTB szakértője szerint jöhet egy leheletnyi korrekció, de várhatóan 292 fölé akkor sem gyengül a hazai deviza. A korrekciót érdemes megvárni azoknak, akik beszállnának a forint erősödésébe.

Frissítés: Januárban a fogyasztói árak 3,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A nemzetközi piacokon a makroadatok mellett a csütörtökön induló G20-csúcstalálkozó befolyásolhatja a devizaárfolyamokat. Az euró az EKB-elnök múlt heti kommentje után nagyot esett a dollárral szemben, és az elemző szerint most ennek a korrekciója látható. Eközben azonban megy a vita azon, hogy a közös pénz nem túl erős-e, mert az rossz hatással van az eurózóna exportjára. Németország, mint a valutaunió legnagyobb exportőre azonban egyelőre nem lát veszélyeket.

Bevett gyakorlatnak számít, hogy a világ fejlett gazdaságai egymással versengve gyengítik a saját pénzüket, és így támogatják a kivitelt. Sokan vitatják a „devizaháború” hatásait, és a téma fontos pont lesz a G20-találkozón is. A tanácskozás így megmozgathatja az euró és a jen jegyzését. Soós Róbert szerint érdemes jövő hétig várni azoknak, akik valamelyik eurókereszttel kereskednének.

További részletekért kattintson a videóra!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik