Gazdaság

Íme, az új svájci frankok

A menekülő devizaként számon tartott norvég, svéd és dán piacokon is kereskedhetnek már a kisbefektetők.

A Budapesti Értéktőzsde továbbra is a magyar kisbefektetők elsődleges célpontja, de a 2012-ben hétéves mélypontra süllyedt és egyelőre gyenge növekedési kilátásokkal rendelkező részvényforgalom hatására sokan a külföldi piacokon keresnek befektetési lehetőségeket. „Tavalyi felmérésünk szerint ma már minden második online tőzsdéző befektetne a magyar mellett külföldi részvényekbe is” – hangsúlyozta Takács Szabolcs, a KBC Equitas üzletfejlesztési igazgatója, aki szerint a szándék valóra váltását segítheti, ha több lehetőség kínálkozik az európai piacokat is sújtó befektetői bizonytalanságok kezelésére.

Ebben különleges szerepe lehet a továbbra is stabilitást és kiegyensúlyozottságot sugárzó skandináv országok értékpapírpiacainak. A dán, a norvég és svéd tőzsdék forgalma, ismertsége ugyan elmarad a legnagyobb európai piacokétól, de kínálatukban a magyar befektetők számára is ismert márkák és vállalatok találhatók, miközben a norvég és a svéd koronát – s valamelyest a dán testvérüket is – menekülő devizaként is emlegeti a befektetési szakma. Ez azt jelenti, hogy adott esetben erősödésnek indulhatnak az európai piacokon végigsöprő és az euró gyengülését okozó stresszhullámok esetén.


Fotó: Kummer János

Az új piacokon befektetési célpontokat keresők számára fontos lehet, hogy a skandináv tőzsdéken otthon levő ismert szállítmányozó, a Maersk, a Carlsberg söripari vállalat, a Volvo járműgyár vagy akár a Hennes and Mauritz (H&M) ruhacég a maga szegmensében egyaránt az iparáguk öt legnagyobb vállalata közé tartozik. Ezek a cégek márkaerejük és szerteágazó bevételeik révén kevésbé függnek az európai gazdasági helyzettől. A norvég Telenor neve szintén ismerősen cseng a magyaroknak, hiszen az egykor PannonGSM-nek hívott mobilszolgáltatón keresztül komoly érdekeltséggel rendelkezik hazánkban.

Az új skandináv piacok mellé nemrég bekerült a lisszaboni tőzsde is, ahol az öt kiemelkedő részvény akár hosszabb távon is pozitív meglepetést okozhat a KBC Equitas technikai elemzései szerint. A legnagyobb portugál élelmiszeripari holding, egyes energiaipari cégek és a félév alatt árfolyamát duplázó Banco Espirito Santo számot tarthat magyar kisbefektetők érdeklődésére is. A Budapesti Értéktőzsdével együtt már 26-ra bővült azon piacok száma, amelyeket a KBC Equitasnál egyazon kereskedési rendszerből és ugyanarról a számláról érhetnek el az érdeklődők. Az ügyfelek 2011. július 1-je óta üzletelhetnek a nemzetközi tőzsdéken, köztük a legnagyobb forgalmú USA-beli, angol, német és francia parketteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik