Üzleti tippek

Amerikai csodafegyverre várnak a befektetők

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED esti kamatdöntő ülésén a kifutó kötvényprogram helyett újabb monetáris élénkítést jelenthetnek be – legalábbis erre számítanak a piaci szereplők.

Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője szerint a FED folytathatja a laza monetáris politikát. Így a várakozások szerint még jó darabig nem változtat a 0 és 0,25 százalék közötti irányadó kamaton, továbbá jelentős likviditást biztosít a piacnak a harmadik mennyiségi lazító program is. Emellett futott eddig a „operation twist” névre keresztelt kötvényprogram. Ennek keretében a jegybank a rövid lejáratú kötvényeket hosszú lejáratúakra cserélte. Így erősítette a keresletet, és csökkentette a hozamokat a „hosszú oldalon”. Ez a lehetőség azonban most kifut. Soós Róbert szerint pedig a befektetők arra számítanak, hogy a FED valami újabb „csodafegyverrel” fog előállni.

Az újabb gazdaságélénkítő csomag mellett szól, hogy bár élénkül a lakáspiac, és 2008 óta nem látott szintre, 7,7 százalékra süllyedt a munkanélküliség, de a jövőre várhatóan életbe lépő költségvetési megszorítások ismét recesszióba sodorhatják az amerikai gazdaságot, ezt pedig jobb megelőzni – magyarázta a vezető elemző.

Nagy csalódás lesz, ha a Fed-elnök csendben marad

A várakozások jól látszanak az árfolyamokban is: az optimizmus jeleként a dollár gyengül, az euró erősödik. A középárfolyam az 1,3050-es szint közelébe kapaszkodott, miután a múlt hét végén az1,29-es szint alatt is volt. Az általános optimizmus a német DAX-indexet másfél éves csúcsára lökte. Igaz, ebben jelentős szerepe volt annak is, hogy az elmúlt időszakban viszonylag jó kínai makroadatok jelentek meg. A német gazdaság egyik legfontosabb partnere pedig épp Kína.


Ben Bernanke, a Fed elnöke (Fotó: MTI/EPA/Shaw Thew)

Hamar elfogyhat azonban a lendület, ha elmaradnak a várt bejelentések. Ekkor dollárerősödés és eurógyengülés jöhet, és mínuszba fordulhatnak az amerikai és az ázsiai részvénypiacok.

Megint kamatot vágunk?

A forint az euróval szemben 283-284-es szintek alatt várhatja a karácsonyt. Nagyobb kilengésekre az alacsony forgalom miatt már nem számít az XTB szakértője. Az árfolyamot várhatóan az sem hozza zavarba, ha a jegybank monetáris tanácsa jövő kedden újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésről dönt, és így 6 százalék alá kerül a magyar alapkamat.

Soós Róbert szerint jó esélye van a kamatvágásnak: két és fél éves mélyponton, 6,4 százalék körül vannak a tízéves államkötvényhozamok, és az infláció a vártnál nagyobb mértékben esett vissza novemberben. Az elemző úgy véli, hogy a kamatvágás növekvő esélye miatt indult meg a spekuláció a magyar eszközökre.

Nézze meg a rövid összefoglalót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik