Üzleti tippek

A Mikulás hiszékennyé tette a befektetőket

Ígéretekre emelkedik a pénzpiac, és a Mikulás-rali lendülete is kitart még az egyébként makroadatokban foghíjas kereskedésben.

Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője szerint a fundamentumok most háttérbe kerültek, a befektetők az ígéretekre figyelnek, és azok közül is az elmúlt napokban leginkább az amerikai képviselőház elnökének, a republikánus John Boehnernek a nyilatkozatai voltak fókuszban.

Már csak 31 nap

A héten már úgy látszott, hogy közel a megállapodás az Egyesült Államokban a költségvetési szakadék ügyében. Az automatikus kiadáscsökkentések január elsejétől lépnek életbe, ha a demokrata és a republikánus oldalnak nem sikerül megegyezni a költségvetési kiigazításokról. John Boehner a héten már azt mondta, hogy meg tudnak állapodni a demokratákkal a legfontosabb kérdésekben, még az adóemelésekben is. A tegnap esti tárgyalásokon a Fehér Ház 1,6 milliárd dolláros új adóbevételt és korlátlan adósságplafont szorgalmazott, ezek után Boehner viszont már másképp fogalmazott: közölte, hogy nincs lényeges előrelépés a tárgyalásokon.

Bebetonozták a forintot

A magyar fizetőeszköz továbbra is stabilan tartja magát a 280-as szint környékén az euróval szemben. Ez akkor sem mozdult, amikor a Nemzetközi Valutaalap washingtoni illetékese tegnap este közölte, jelenleg nem folynak hivatalos tárgyalások a magyar kormánnyal. Soós Róbert szerint a piacok is kezdik elengedni az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos várakozásokat. Ezt mutatja, hogy hiába volt kamatvágás és leminősítés (a Standard & Poor’s múlt pénteken döntött így), a forint egyelőre be van betonozva. Ez főleg annak köszönhető, hogy az elmúlt hetekben általában pozitív volt a befektetői hangulat.

Japán megint csomagol

A szigetország több mint egy hónap alatt már a második gazdaságélénkítő csomagot jelentette be, most 880 milliárd jen értékben. Az időzítés valószínűleg nem véletlen, hiszen hamarosan parlamenti választásokat tartanak a szigetországban. A pozitív hírre a menekülő devizának tartott japán jen ismét gyengült.

Az XTB szakértője arra számít, hogy a nemzetközi piacokon folytatódik a kicsit ingadozó, de általában jó hangulat. Az euró-dollár „libikókázik”, a középárfolyam az 1,3030-as szint környékére emelkedett, innen most kisebb korrekció látható. A vezető elemző úgy látja, hogy a viszonylagos jókedv törékeny, mivel ez nem a fundamentumoknak köszönhető, hanem a különböző ígéreteknek és a Mikulás-rali hatásának. Januárban azonban elfogyhat a lendület, amikor így vagy úgy, de eldől az Egyesült Államokban a költségvetés sorsa.

Tőzsdei tipp
Az aranyvásárlással még érdemes kivárni, mert a várható dollárerősödés nem tesz jót az árfolyamnak, amely egyébként már majdnem teljesen visszakorrigálta a szerdai zuhanást. Akkor 1705 dollárig csökkent az árfolyam 1740 dollár környékéről.

Nézze meg az egyperces összefoglalót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik