Pénzügy
Miskolc, 2008. február 29.
A Honvéd Józsefné által összegyűjtött 7,5 kg egy- és kétforintos érme, melyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház gyermekonkohaematológiai és csontvelőtranszplantációs osztályának adományozott. Az avasi lakótelepen élő nő családtagjaival együtt gyűjtötte össze az aprópénzt azzal a céllal, hogy segítse a megyében élő leukémiás gyermekeket.
MTI Fotó: Vajda János

A kormánynak nem fontos a családi pótlék és a nyugdíjminimum emelése

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2017. 12. 16. 14:00

Korábban a témában:

Utoljára 2008-ban, azaz kilenc éve emelték a családi pótlék és a nyugdíjminimum összegét. A kilenc év alatt összejött 22,35 százalékos infláció, vagyis ennyivel romlott a juttatások értéke.

A családi pótlék 2008 óta:

  • egygyermekes családnál 12 200 forint (egyedülálló szülőnél 13 700 forint),
  • kétgyermekes családnál gyermekenként 13 300 forint (egyedülálló szülőnél 14 800 forint),
  • három vagy több gyermekes családnál gyermekenként 16 000 forint (egyedülálló szülőnél 17 000 forint),
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekre 23 300 forint (egyedülálló szülőnél 25 900 forint).

A nyugdíjminimum összege pedig szintén 2008 óta változatlanul 28 500 forint.

Megkérdeztük, 2018-ban várható-e emelés, és ha igen, miért pont most és mekkora. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága erre a kérdésünkre nem reagált. Azt is tudakoltuk még, ha nem lesz emelés, miért nem. Konkrétan erre a kérdésre sem válaszoltak, viszont abból, amit írtak, azt a következtetést vontuk le, hogy jövőre sem lehet ezen az összegek növekedésére számítani.

Hiszn egyrészt azt hangsúlyozták, hogy a kormány egy rendkívül sokrétű családtámogatási rendszert épített fel, amelynek a családi pótlék csak egyetlen eleme. Éppen ezért az államtitkárság szerint nem célszerű a családoknak járó egyéb juttatásoktól elszigetelten, önállóan kezelni.

Másrészt azt emelték ki, hogy nyugdíjbiztosítási szempontból nincs jelentősége a nyugdíjminimumra vonatkozó kérdésnek.

Munkához kötött családtámogatások kellenek!

Az EMMI illetékes államtitkársága válaszában nyomatékosította, hogy a kormány a munkához kötött támogatásokat tartja hatékonynak, ezért egyrészt kibővítette a családokat már eddig is megillető ellátások jelentős részét, másrészt új kedvezményeket vezetett be:

  • visszaállította a gyermekek három éves koráig járó GYES-t,
  • bevezette a családi adó- és járulékkedvezményt (2010-et megelőzően mindössze 4000 forint családi adókedvezmény járt a nagycsaládosoknak, ma már minden család részesülhet a kedvezményből, ez egy nagycsalád esetében már havi 100 ezer forintos nettó megtakarítást jelent),
  • bevezette az első házasok adókedvezményét,
  •  a GYED Extrát, amivel a kisgyermekes családok helyzetén javított,
  • új otthonteremtési programot indított (CSOK),
  • a gyermekjóléti intézkedéseknek köszönhetően pedig folyamatosan növekszik az ingyenes gyermekétkeztetésben és térítésmentes tankönyvellátásban részesülő gyermekek száma.

Az államtitkárság szerint fontos továbbá kiemelni, hogy ezek univerzális juttatások.

Azt is beidézték, hogy 2010-ben a leköszönő szocialista kormány 29 milliárd forintot szánt gyermekétkeztetésre, míg a 2018. évi költségvetés 79,3 milliárd forintot biztosít erre a célra. Emellett ma már több mint 1 millió gyermek kap ingyen tankönyvet, így már a tanulók 85 százalékára terjed ki a térítésmentesség. A jövő évben pedig a kormány az eddigieknél is nagyobb mértékben támogatja a családokat: 2018-ban összesen mintegy 1 929 milliárd forint támogatást biztosít a költségvetés a családok számára, ami kétszer magasabb, mint 2010-ben volt – hívták fel a figyelmünket. Ez mind igaz. És ha jól olvasunk a sorok között, a válasz felér egy nemmel, már ami a családipótlék-emelést illeti.

Szép, szép, hogy a munkához kötött családtámogatásokban hisznek, meg hogy univerzális juttatásokról van szó, de mint korábban utánajártunk, a lehetséges maximális családi adókedvezmény harmadát nem képesek kihasználni a gyerekes szülők:

Noszvaj, 2017. június 26.
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára gyerekekkel beszélget az Erzsébet napközi tábor megnyitóján Noszvajon 2017. június 26-án. Az ország mintegy ötszáz pontján csaknem 55 ezer diáknak biztosít pihenést az Erzsébet napközi tábor program a nyáron.
MTI Fotó: Komka Péter
A családi kedvezmény harmadát nem tudják igénybe venni a szülők
Az egy- és kétgyerekesek zöme maximálisan ki tudja használni a családi adókedvezményt, a többgyermekeseknél azonban csak az összeg 50 százalékát érvényesítik.

A nyugdíjminimumnak nincs jelentősége a kormány szerint

Mint már fentebb említettük, a kormány szerint nyugdíjbiztosítási szempontból nincs jelentősége a nyugdíjminimumra vonatkozó kérdésnek, ugyanis mint az államtitkárság magyarázta, csak akkor állapítanak meg ténylegesen ilyen alacsony összegű nyugdíjat, ha a nyugdíjigénylő kevés szolgálati időt ért el és részmunkaidőben dolgozott. Alátámasztásul azt is megírták, hogy 2016-ban összesen 80 embernek állapítottak meg nyugdíjminimumot. Arra viszont már nem tértek ki, hogy az ONYF idei adatai szerint több mint 20 ezren lehetnek, akiknek 30 ezer forintnál kevesebb a nyugdíja:

Nagykanizsa, 2012. február 29.
Dervalics György kézbesítő (b) a pénzt számolja Gelencsér Boldizsárnak, a nyugdíjas lakásában. Dervalics György 15 éve dolgozik a Magyar Postánál, Nagykanizsán az 1-es számú hivatalban.
MTI Fotó: Varga György
Már majd tizenötezren kapnak 300 ezer forintnál magasabb nyugdíjat
A nyugdíjplafon eltörlése miatt egyre több a magas nyugdíj. Az idén harmincszor annyian kaptak a korábban megszokottnál nagyobb juttatást, mint tavaly.

Kiemelték továbbá, hogy Magyarország történetében idén először fizetett a kormány nyugdíjprémiumot, amely a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedésnek köszönhető. Ezen kívül minden nyugdíjas 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt is kap karácsonyra. Valamint megemlítették még: a kormány döntött arról is, hogy a súlyosan beteg gyereküket legalább 20 évig ápoló szülők nyugdíjba vonulásuk után 2018-tól havi 50 ezer forint nyugdíj-kiegészítést kaphatnak. Ez is mind igaz, és az érintetteknek csupa jó hír. Talán nem tévedünk, ha úgy értelmezzük, ezfelfogható egy nemleges válasznak a nyugdíjminimum-emelési kérdésre.

Számos juttatás ragadt be amiatt, hogy a minimálnyugdíjat nem emelték

Azt viszont egy árva szóval sem említették a válaszban, hogy a minimálnyugdíjtól számos más juttatás összege is függ (Nyugdíjguru.hu), többek között a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (fht, a minimálnyugdíj 80 százaléka, azaz 22 800 forint), az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, a méltányossági nyugdíj, az időskorúak járadéka, a települési támogatás, a közgyógyellátás, a baleseti táppénz, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság, a gyám pénzbeli ellátása, a gyes (=nyugdíjminimum), a gyet (=nyugdíjminimum), az anyasági támogatás (feltétellel egy gyereknél a nyugdíjminimum 225 százaléka, azaz 64 125 forint, ikergyermeknél 300 százaléka, azaz 85 500 forint).

A nyugdíjminimumtól függő összegek között pedig nem kevés a legszegényebbeket érintő lehetséges juttatás van, és családtámogatás. Nem mellesleg azzal, hogy nem emelik a juttatásokat, nem csak azokat a családosokat szívatják meg, ahol a szülők valamiért nem dolgoznak, hanem azokat is, akik igen. Íme csak egy kiragadott példa erre:

43003544 - mother holding her crying little son in studio
Pofára esés lehet katázva gyereket vállalni
A kormány buzdít minket a gyerekvállalásra és a katázásra is. Azt viszont nem dörgölik az orrunk alá, hogy a kettő együtt mivel jár.

Mint korábban kiszámoltuk, már egyetlen minimálbérnél (idén bruttó 127 500 forint) is maximálisan ki lehet használni, az egy- és a kétgyermekesek után járó családi adókedvezményt. Háromgyerekes családnál viszont minimum 309 400 forintnyi szja-köteles havi bruttó kell ahhoz, hogy a 99 ezer forintos kedvezményt érvényesíteni lehessen. És mivel az idén bruttó 300 ezer forint forint körül volt az átlagkereset, ez sem tűnik elérhetetlennek. Viszont még mindig sokan vannak bejelentve minimálbérre – és például három gyereknél ez bizony azt jelenti, hogy a családi adókedvezmény egy részét nem kapja meg a család.

És ha így van, vagyis a szülők, vagy a gyermekeiket egyedül nevelő szülők az alacsony kereset (vagy a kereset típusa) miatt nem tudják kihasználni a családi adókedvezményt, akkor nekik sovány vigasz, hogy egyébként a kormány szándéka az volt, hogy a dolgozó szülőket támogassa. Viszont biztosan örülnének, ha nem jövőre is a 10 évvel ezelőtti családi pótlékot és az egyéb, a minimumnyugdíjtól függő ellátásokat kapnának, hanem többet. Akárcsak a minimálnyugdíjasok.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man at the psychotherapist, lying on couch, emotionally speaking, discussing with psychotherapist his problems, practitioner making some notes. Horizontal photo banner for website header design
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.