Üzleti tippek

Pofára esés lehet katázva gyereket vállalni

A kormány buzdít a gyerekvállalásra és egy ideje a katázásra is. Azt viszont nem dörgölik az orrunk alá, mennyi pénztől esünk el, ha katázva vállalunk gyereket.

Egy olvasónk azzal keresett meg, hogy figyelmeztetni szeretné a katázókat. Ő is katás (kisadózók tételes adója), bár szívesebben lett volna bejelentett dolgozó. Eddig a katával abból a szempontból meg volt elégedve, hogy az 50 ezer forint adón túl a keresete döntős része nála maradt. Attól viszont rettegett, hogy mi lesz, ha megbetegszik. A nyugdíjra meg nem is mer gondolni, pedig amiatt is lenne miért aggódnia.

Most igazolódott minden eddigi félelme, kisbabát vár, és veszélyeztetett terhesnek nyilvánították. Így a megszokott majdnem 300 ezer forint jövedelme helyett mindössze havi 40 ezer forint táppénzre számíthat, és ekörül várható a többi babázós juttatása is. Dühös, úgy érzi, megkárosították őt és születendő gyerekét is.

Rajta már nem segít a felismerés. De azt tanácsolja, hogyaki gyereket tervez, az lehetőség szerint ne ugorjon bele a katázásba, mert nagyon pórul jár.Nézzük meg részletesen is, mit is jelent mindez!

Vonzó lehet a kata

A második, őszi adócsomaggal emelték fel a kiadózás bevételi határát a jelenlegi 6 millió forintról 12 millióra, az alanyi áfamentesség határát pedig 6-ról 8 millióra.

Az értékhatár emelése azt jelenti, hogy:

  • főállású katázóknál a jelenleg legjobb esetben 10 százalékos mértékű kataadó leszorítható 5 százalékra, ha az adózó éppen hogy eléri az évi 12 millió forintos árbevételt,
  • mellékállású katázóknál az eddig 5 százalékos teher csökkenhet 2,5 százalékra optimális esetben. (Iparűzési adóval együtt is legfeljebb körülbelül 3 százalékra.)

A szociális hozzájárulási adó csökkentésével a katázóknál az ellátás számításának alapja is változott. Így

  • aki havi 50 ezer forint adót fizet, annak a havi 81 300 forint helyett 90 ezer forint lesz az ellátási alapja,
  • aki pedig havi 75 ezer forintot adózik, azoknak 136 250 forint helyett 150 ezer forint.

Ez a nyugdíj-, illetve táppénzszámításnál, és a szülés után lehet fontos. Végeztünk néhány számítást, hogy érzékeltetni tudjuk, mit nyer, és bizonyos esetekben mennyit veszít az, aki katás múlttal szül.

Először azt hasonlítottuk össze, mennyivel többre jön ki a nettó jövedelem katázva ahhoz képest, mintha a leszámlázott összeg a bér teljes bekerülési költsége lenne.

Mint látható, már 200 ezer forintnál is több lehet a nettó katázva, mintha bérként fizették volna ki az összeget, és minél többről van szó, annál látványosabb a különbség.

Igaz, a szabályok szerint nem lehet foglalkoztatás (bejelentés) helyett katáztatni valakit. Viszont a helyzet mégiscsak az, hogy vannak kényszerkatázók, akiket munkaviszony helyett kiszerveztek – innen nézve mégiscsak jogos az összehasonlítás.

Fotó: Neményi Márton

Mi a helyzet, ha a katás babát vár?

Kérdéseinket eljuttattuk az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, ahonnan a következő választ kaptuk:

A kata szerint adózó vállalkozókra gyakorlatilag kivétel nélkül az általános szabályokat kell alkalmazni az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak a megállapítása során, hiszen a főállású kisadózó ugyanolyan biztosítottnak minősül, mint egy munkaviszonyban álló személy. A specialitás abból adódik, hogy az ellátások összegének a meghatározása során egy katás adózónál nem a „fizetését” fogják jövedelemként figyelembe venni, hanem a törvény szerinti fix összeget (havi 50 ezer forintos tételes adó megfizetése esetén 90 000 forintot, havi 75 ezer forintos tételes adó megfizetése esetén pedig 150 000 forintot).

Mindjárt láthatjuk is, mennyi mínuszt jelent ez.

Az egészségbiztosítási ellátások (csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, a várandósság miatti táppénz) mellett igényelhetők családtámogatási ellátások is (családi pótlék, anyasági támogatás, illetve gyermeknevelési támogatás).

A táppénznél már látszik a hátrány

A táppénz a napi átlagkereset 60 százaléka, illetve két évnél rövidebb biztosítási időnél fő szabály szerint 50 százaléka lehet, de maximum napi 8500 forint.

A kismamáknak is táppénz jár például a veszélyeztetett terhesség idejére. Kétéves biztosítási időt feltételezve megnéztük a bruttó táppénzt 1 hétre, és egy hónapra is.

Mint látszik, a katásnak bármennyi is volt a bevétele, a táppénze ugyanannyi. Viszont a foglalkoztatottaknál az összeg a bejelentett bérrel arányosan nő, egészen a plafonig, ami 1 hetes táppénznél 59 500 forintot, havi táppénznél pedig legfeljebb 255 ezer forintot jelenthet.

Az Emmi ezt írta megkeresésünkre:

Amennyiben a főállású katás vállalkozót orvosa veszélyeztetett várandósként keresőképtelen állományba veszi, úgy táppénzre válhat jogosulttá. Hogy az mennyi ideig folyósítható a részére, az attól függ, hogy folyamatos biztosítási idején belül mennyi biztosításban töltött nappal rendelkezik a keresőképtelenségét megelőzően. Az ellátás összegét érintő kérdésre konkrét válasz nem adható. A táppénz naptári napi összege a folyamatos keresőképtelenség fennállása alatt nem változik, tehát az a szülést megelőző hónapban is ugyanolyan összegben folyósítják, mint korábban.

Csed

2015-től terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) helyett csecsemőgondozási díj (csed) lett, ami a napi átlagkereset 70 százaléka lehet. A bruttó csednél még szembetűnőbb a különbség a legmagasabb kereseti kategóriában, mert nincs maximuma:

Csed az Emmi összefoglalója szerint

A gyermek születésének napjától (vagy az azt megelőző 28 naptól) 168 napon keresztül csecsemőgondozási díjra válhat jogosulttá a katás vállalkozó, ugyanazon feltételek szerint, mint bármely más biztosított. Tehát a szülő nőnek a gyermeke születését megelőző 2 éven belül rendelkeznie kell 365 nap biztosítási idővel, és a gyermeknek a biztosítás fennállása alatt vagy annak megszűnését követő 42 napon belül kell megszületnie. Az összeggel kapcsolatos kérdésre nem adható konkrét válasz.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás egyszeri juttatás, ha legalább négyszer, koraszülés esetén egyszer volt terhesgondozáson a kismama. Ekkor alanyi jogon jár: az öregségi nyugdíjminimum 225 százaléka, azaz 64 125 forint (ikergyerek esetén 85 500 forint) Nem vonnak belőle adót, járulékot, és mindenkinek egyforma összegben folyósítják, aki igényli.

Gyed

A baba születése utáni 169. naptól gyedet lehet kapni, ami az átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb 178 500 forint (szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak belőle, családi adókedvezmény érvényesíthető). Alapesetben 2 éves korig járhat, ikergyermekeknél 3 éves korig.

A bruttó gyednél is jól látható, mennyivel rosszabbul járhat a katás, mint a foglalkoztatott. Tízezrekkel, sőt akár több mint 100 ezer forinttal is kevesebbet kaphat egy hónapban.

Az Emmi a gyedről

A csecsemőgondozási díj lejártát követő naptól a gyed megállapítására is az általános szabályok szerint van lehetőség. A szülőnek a gyermeket saját háztartásában kell nevelnie, biztosítottnak kell lennie, és rendelkeznie kell a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 nap biztosítással. Az anyának nem feltétlenül kell a jogosultsághoz biztosítási jogviszonyban állnia. Ő akkor is jogosult lehet gyermekgondozási díjra, ha részére korábban állapítottak meg csecsemőgondozási díjat, amelyre való jogosultságának időtartama alatt megszűnt a biztosítása, feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága még biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett.

Gyes, gyet

A gyes az öregségi nyugdíjminimummal egyenlő, azaz bruttó 28 500 forint (2008 óta változatlan). Ikreknél pedig a babák számával kell felszorozni az összeget. A gyes alapesetben a gyermek 3 éves koráig járhat, nem szja-köteles, de egyéni nyugdíjjárulékot vonnak belőle.

A gyet minimum 3 kiskorú gyermek mellett igényelhető (főállású anyaságnak is hívják), amíg a legkisebb gyermek 3 és 8 év közötti. Összege havi bruttó 28 500 forint, nem szja-köteles, de egyéni nyugdíjjárulékot vonnak belőle.

Ezeknél a juttatásoknál sincs eltérés, katás és foglalkoztatott egyformán kapja, akárcsak a szintén 2008 óta változatlan összegű családi pótlékot.

Adókedvezmény? Az nincs

A kismamáknak és férjüknek járhat még első házasként összesen havi 5000 forint szja-kedvezmény, ami idéntől már baba mellett is jár. Csakhogy a katásoknak nincs a klasszikus értelemben vett szja-juk (hiába fizetnek adót), így aztán kedvezményt sem kaphatnak. Ami addig nemigen fáj, amíg legalább az egyikük érvényesíteni tudja a kedvezményt. De ha mindketten katáznak, akkor elbukták ezt a 60 ezer forintot.

Ugyanez vonatkozik a családi adókedvezményre is, amiből a katázókat a fenti okok miatt szintén kizárják. A családi adókedvezmény már a szülés előtti 91 naptól kezdve jár, alapszabályként addig, amíg nagykorúvá nem válnak a gyerekek.

Amennyiben az apa és az anya is katázik, akkor egy gyermek esetén évi 120 ezer forintot, két gyermeknél 360 ezer forintot, három gyermeknél pedig kiemelkedő keresetek mellett akár 1 millió 188 ezer forintot is bukhatnak. Ha ezt felszorozzuk 18 évvel, azt nem túlzás katasztrofális veszteségnek nevezni.

A legrosszabb helyzetben az egyedülálló katás anyák lehetnek.

Az egyetlen jó hír az, hogy ha legalább az egyik szülőnek van bejelentett, és/vagy szja-köteles munkája, akkor ő érvényesítheti az adókedvezményeket. Illetve a NAV válaszából az derült ki, hogy a katás csak abban az esetben tud biztosan adókedvezményt érvényesíteni, ha nem csak vállalkozásából szerez jövedelmet, és van összevont jövedelme (például van munkaviszonya, vagy ingatlant ad bérbe).

Babázva katázni

Megkérdeztük a NAV-tól azt is, mi lesz a katázással, ha az adózó szül. Az adóhatóság felhívta a figyelmet arra, hogy a katát csak azokra a hónapokra nem kell megfizetni, amelyek egészében a kisadózó csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesül feltéve, hogy ezen időszakban kisadózóként nem végez munkát.

Más megközelítésből: ha a kisadózó a katás tevékenységét folytatja, akkor nem mentesül a tételes adó megfizetése alól.

Dolgozni egyébként a gyed és a gyes mellett is lehet, korlátozás nélkül. És sokan dolgoznak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik