Pénzügy
Felveteli-ponthatarok(960x640).jpg (Array)

Felvették a gyereket az egyetemre? Akkor ugrottak a családtámogatások!

24.hu
24.hu

2017. 09. 01. 10:18

Korábban a témában:

Hatalmas lyuk keletkezik a családi kasszában, amikor leérettségizik a gyerek és továbbtanul. A kiadások ugyanis drasztikusan megnőnek, miközben a bevételek nagyot zuhannak. Családi pótlék ugyanis többet nem jár utána, és a családi adókedvezményről is le kell mondani – hívta fel a figyelmet az Azénpénzem.hu.

Érettségit követően ugyanis a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják, tehát júliustól már nem. A jogszabály szerint ugyanis a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

Más a helyzet azonban, ha valaki OKJ-s képzésen tanul tovább. Ha ugyanis közoktatási intézményben tanul a gyerek, akkor jár utána a családi pótlék annak a tanévnek a végéig, amelyben betölti a 20. életévét.

Családi adókedvezményt pedig addig vehetünk igénybe a gyerek után, amíg a családi pótlék is jár utána. Ha már nem jár (lásd felvették az egyetemre, vagy OKJ-s képzésre jár, de elmúlt 20 éves), akkor ugrik az utána igénybe vehető családi adókedvezmény is.

Viszont továbbtanulóként a gyerekszámba beleszámít, a családi pótléknál és a családi adókedvezménynél is. Hallgatói igazolás viszont kell. És a munkáltatónak is jelezni kell a változást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.