Pénzügy

Vigyázat, 1,2 millió forintos bukta lehet

Az átlagmagyar még mindig rosszul dönt, amikor kölcsönre van szüksége a lakásvásárláshoz.

A lakásárak még alacsonyak, a kamat is mélyponton van, így jóval kedvezőbb konstrukciókat is ki lehet fogni, mint akár a válságot megelőzően kínált svájcifrank-hiteleknél. A Bankmonitor.hu azt vizsgálta, hogy az átlagos jövedelemmel rendelkezők számára elérhető 5 legjobb banki ajánlat mennyivel lehet kedvezőbb, mint amit egyébként ez ügyfelek választanak (az aláírt hitelszerződések alapján).

Nettó 150 ezer forintos fizetést, 7 millió forintos hitelt és 6 millió forintos önerőt vettek figyelembe számításaiknál.

Ez is jól jöhet

Meglepő eredmény

Az MNB statisztikái szerint átlagosan 7,3 százalékon helyeztek ki hitelt a bankok májusban, míg ebben a hónapban az 5 legjobb banki ajánlat átlagos kamatszintje 6,1 százalék volt.

Ami azt jelenti, hogy a kamatkülönbség havi szinten 4856 forint, évente pedig majdnem 60 ezer forint lehet. Ha pedig a 20 éves teljes futamidőre vetítjük az igénybe vett és a legjobb ajánlatok közötti kamateltérést, akkor azt látjuk, hogy 1,2 millió forintnyi veszteséget könyvelhet el a hitelfelvevő. Ami ugye a hitelösszeg majdnem 20 százaléka!

S mint a portál megjegyzi – ezt a veszteséget már senki nem írhatja a bankok rovására. Az egész azon múlik, kellő időt fordítunk-e az optimális hitel kiválasztására.

4 jó tanács hitelfelvétel előtt a Bankmonitortól

1. Ne higgyük el az első banknak ahol jártunk, hogy az ő ajánlatuknál nincs kedvezőbb. Mindig szánjunk időt legalább 3-4 ajánlat áttekintésére.

2. Ne ragaszkodjunk a számlavezető bankunkhoz. A hitel hosszú távú elkötelezettséget jelent és a havi bankszámlaköltségünknél jelentősen magasabb terhet ró ránk.

3. Ne csak a kezdeti törlesztőrészletre vagy a hitelfelvételhez kapcsolódó költségekre koncentráljunk. A hiteleket a thm-mutató teszi összehasonlíthatóvá.

4. Érdemes azt is megnézni, hogy milyen költségek kapcsolódnak az előtörlesztéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik