Pénzügy

Fontos tudnivalók a cafeteriáról: ezeket most kérheti

A cégek egy részénél mostanában kell kitölteniük a dolgozóknak azokat a papírokat, amelyekkel a cafeteriát igényelhetik. A kiválasztáshoz összefoglaltuk a főbb jellemzőket.

Ebben az évben csak néhány kisebb változtatás volt a cafeteriánál, így például az, hogy megszüntették a visszaváltható utalványokat, bejött az adómentes lakáshitel-törlesztési támogatás, és pontosítottak a kockázati biztosításoknál.

Az adóterhek azonban kivételesen nem emelkedtek. Igaz, nem is csökkentek. Pedig a „szuperbruttósítás” eltörlésére lett volna igény.

Ennyit adózik, ilyen keret mellett

A „béren kívüli juttatásoknál” az adott érték 1,19-szerese („szuperbruttó”) után kell 16 százaléknyi személyi jövedelemadót és 14 százalék eho-t fizetni. Így az adó összesen 35,7 százalék). Az egyes juttatások keretösszegei, az 500 ezer forintos éves maximális keret továbbra is megmaradtak. Mindössze a minimálbér növekedése eredményez apró változásokat.

Az „egyes meghatározott juttatásoknál” pedig (ide sorolódik az a juttatás is, amelyet kerettúllépéssel ad a munkáltató) maradt az 1,19-es szorzóval növelt alapra a 16 százalék szja és a 27 százalék eho, így itt továbbra is 51,17 teljes közteherrel kell számolni.

Vannak azonban adómentes juttatások is, amelyeket nem kell az évi 500 ezer forintos keretbe sem beleszámítani.

Íme, mit kell tudni a legnépszerűbb (35,7 százalékkal adózó) béren kívüli juttatásokról 2014-ben.

Étkezés

A munkáltató a telephelyén működő étkezőhelyen legfeljebb havi 12 500 forint értékben munkahelyi étkeztetést biztosíthat a munkavállalóinak .

Erzsébet-utalvány legfeljebb havi 8 ezer forint értékben adható. Az utalvány fogyasztásra kész étel vásárlására és vendéglátóhelyeken használható.

Plusz ezen kívül a Széchenyi Pihenőkártyán (SZÉP kártya) is van étkezési zseb.

Széchenyi Pihenőkártya

A SZÉP kártyával a 2013-ban megszokott keretekkel 3 különböző féle „alszámlát” tudunk majd 2014-ben is kezelni.

A keretösszeg összesen legfeljebb 450 ezer forint lehet, amiből 150 ezer forintnyi kerülhet a vendéglátás, 225 ezer forintnyi a szállás és 75 ezer forintnyi a szabadidő alszámlára. A felhasználási területek sem változtak.

Iskolakezdési támogatás

Iskolakezdési támogatást a közoktatásban (általános és középiskola) részt vevő gyermekekre tekintettel adhat a munkáltató, tankönyvre, taneszközre, ruházatra költhető utalvány formájában.

Gyermekenként a minimálbér 30 százalékáig (vagyis 30 450 forintig) adható ez a juttatás. A családi pótlékra jogosult szülő és vele egy háztartásban élő házastársa kaphatja, azaz egy közös gyermek után mindkét szülő igénybe veheti. A tanévkezdést megelőző 60. naptól az év végéig lehet kiadni az utalványokat.

A helyi bérletnél sem változott a szabályozás.

Pénztári befizetések

Ezeknél a munkáltatói juttatásoknál változást szintén csak a minimálbér emelése hozott. Így az egészségpénztári és önsegélyező pénztári befizetéseknél a havi maximum összeg 30 405 forint lett (ez a minimálbér 30 százaléka), a nyugdíjpénztári befizetéseknél pedig 50 750 forint (ez a minimálbér 50 százaléka).

Az egyéni befizetéseknél azonban kedvezőbb lett az igénybe vehető adókedvezmény. A saját befizetések 20 százaléka lehet a jóváírás értéke, de ez a korábbi 100 ezer forint helyett összesen 150 000 forintot is elérhet a különböző pénztártípusoknál együttesen számolva. És az egyes pénztártípusokra külön-külön nincs korlátozás. Így akár egy pénztárnál is igénybe lehet venni az összes kedvezményt.

Ha túllépjük a keretet

Amennyiben túllépjük a „béren kívüli juttatásoknál” a havi keretösszeget, akkor a keret feletti juttatás már „egyes meghatározott juttatásnak” minősül, vagyis 35,7 százalék helyett 51,17 százalék közterhet kell utána fizetni – hívja fel a figyelmet a Cafeteriatrend.hu összefoglalójában.

Ugyanezzel a magasabb közteherrel kell számolni a határérték feletti részre akkor is, ha a kedvező adózású juttatások összes értéke átlépi az éves 500.000 forintos határt. Ezt a munkavállalónak különösen akkor kell figyelembe vennie, ha bruttóban kapja a cafeteria keretét. Plusz, azt se felejtsük el, hogy az 500 ezer forintos keretet a juttatás alapjául szolgáló, a jogviszonyban töltött napokkal arányosan kell számolni.

Az adómentesen adható juttatások azonban nem számítanak bele az évi 500 ezer forintos keretbe.

Kulturális és sportbelépő

A kifizető évi 50 ezer forint értékben adhat adómentesen kulturális szolgáltatásra szóló belépőt, bérletet. A sporteseményre, sportrendezvényre szóló belépőt , bérletet azonban nem kell ehhez e kerethez hozzászámolni, mert ezeket a munkáltató 2014-ben korlátlanul adhatja. Ezeket a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényekre lehet felhasználni.

Biztosítások

Nem változott, hogy havonta a minimálbér 30 százalékáig (vagyis 30 405 forintig) téríthet a munkáltató kockázati biztosítást adómentesen a munkavállalói számára.

Hiteltörlesztési támogatás

Újdonság: lakáshitel-törlesztés támogatása adómentesen

A munkáltató évek óta adhat adómentesen lakáscélú támogatást a munkavállalóinak.

A jelentős (folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő) mértékű támogatást a munkavállalók ezidáig lakás vásárlására, építésre és korszerűsítésre használhatták fel.

Bár sok munkavállalónál a már meglévő lakás hiteleinek törlesztéséhez is jól jött volna a támogatás, az eddigi szabályok ezt nem tették adómentesen lehetővé.

2014-ben azonban azoknál, akik megfelelnek a törvényi feltételeknek, a lakáscélú hitel törlesztést is támogathatja a munkáltató.

Számos lehetőség kihasználatlan

Az Azénpénzem.hu írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy nem minden juttatási lehetőséget használnak ki a cégek, illetve a dolgozók. Aminek persze megvan az oka. A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke úgy látja, hogy a választható juttatások térnyerése – összefüggésben a családok jövedelmi helyzetével is – visszavetette különösen a nyugdíjpénztári, kisebb mértékben az egészségpénztári munkahelyi támogatási igényeket.

Lehoczky László szerint a dolgozók hosszú távú érdekeit is jobban szolgálná, ha a korábban szinte általános pénztári juttatási szisztémát szélesebben alkalmaznák a vállalatok. Lehetséges ugyanis a pénztári juttatásokat tagdíj kiegészítésként adni, azaz a munkáltató által a tag egyéni befizetésén felüli tagdíját fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik