Pénzügy

Így változhat a cafeteria 2014-ben

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2013. 10. 21. 15:18

Jövőre nem lehetne többé olyan utalványt adni béren kívüli juttatásként, ami visszaváltható vagy készpénzre váltható. A munkáltató a lakáshitel-törlesztést is támogathatná, és érdemes lesz több pénzt küldeni az önkéntes pénztárakba.

Korábban a témában:

A cégek így változtatnának a cafeteria szabályain

A pénteken benyújtott új adócsomagban van néhány pont, ami a cafeteriát is érinti. Bár nem ígér alapvető változásokat a béren kívüli juttatások terén a parlament elé terjesztett adótörvény-javaslat, mégis érdemes a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is odafigyelniük a kedvezményekre és szigorításokra – hívja fel a figyelmet a cafeteriatrend.hu.

1. Nem lesznek visszaváltható utalványok

A rendeltetésszerű joggyakorlás fontos követelménye, hogy ha valaki egy adott célra (iskolakezdésre, ruházatra, kulturális belépőre stb.) szóló utalványt kap a munkáltatójától, akkor ezt az utalványt erre a célra is használja fel.

Ha azonban egy utalvány visszaváltható, pénzzé alakítható, akkor nem valósul meg a törvényalkotói szándék, így a kijelölt célra adott kedvezmények nem érik el a kívánt célokat.

A nagyobb, ismertebb cafeteriás cégeknél egyébként nem voltak visszaváltható vagy pénzre váltható utalványok, tudtuk meg Fata László szakértőtől. Volt azonban olyan kisebb, kevésbé ismert szolgáltató, amelyhez bevihette a dolgozó az utalványát, és másra vagy készpénzre cserélhette be. Erre jövőre már nem lesz lehetőség.

utalvány (utalvány) Fotó: Hír24

Az új adótörvény javaslatcsomagja ugyanis szigorít a kedvező adózású és adómentes juttatások körében alkalmazható utalványok meghatározásán. Eszerint a jövőben egyértelműen kizárja azokat az utalványokat a kedvező adózási körből, melyek visszaválthatóak, készpénzzé alakíthatóak.

2. Adómentes lehet a lakáshitel-törlesztés támogatása

A munkáltató évek óta adhat adómentesen lakáscélú támogatást a munkavállalóinak. A jelentős (folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő) mértékű támogatást a munkavállalók ez idáig lakásvásárlására, -építésre és korszerűsítésre használhatták fel – foglalja össze a jelenleg is hatályos szabályokat a szakértő.

Bár sok munkavállalónál a már meglévő lakás hiteleinek törlesztéséhez is jól jött volna a támogatás, az eddigi szabályok ezt nem tették adómentesen lehetővé.

Az új javaslatcsomag elfogadását követően azonban aki megfelel a törvényi feltételeknek, annak lakáscélú hiteltörlesztését is támogathatja a munkáltató.

3. Megéri majd többet tenni pénztárba

2013-ban ha valaki például önkéntes nyugdíjpénztárba saját befizetéseket teljesít, akkor – a különleges szabályoktól eltekintve – az összeg 20 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot jóváírnak a számláján. Hasonló kedvezménnyel élhetünk együttesen az egészségpénztárnál és az önsegélyező pénztárnál is.

A jóváírás azonban az összes pénztárnál összeszámolva sem lehet több mint 120 ezer forint.

Így például az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésnél igénybe vehetünk maximum 100 ezer forint kedvezményt, de akkor más pénztárban már maximum csak 20 ezer forint jóváíráshoz juthatunk.

Ha viszont elfogadják az új adócsomagot, akkor növekedhet a keretünk: a saját befizetések 20 százaléka lehet a jóváírás értéke, de összesen elérheti majd a 150 ezer forintot is (a különböző pénztártípusoknál együttesen számolva). Sőt, az egyes pénztártípusokra külön-külön nem lenne korlátozás. Így akár az összes kedvezményt egyetlen általunk fontosnak ítélt pénztártípusban vehetnénk majd igénybe.

A munkavállaló is jól járhat

4. Biztosítások szabályozása

A kockázati biztosítás „havonta, a minimálbér 30 százalékát meg nem haladóan – fizetett díja” 2013-ban adómentes. Nem ritka azonban, hogy a biztosítási díj nem havi ütemezésben kerül térítésre, hanem éves, féléves, negyedéves ciklusok alapján. Ilyen esetben az éppen aktuális befizetett díj magasabb lehetett, mint az adott hónapra vonatkozó keret.

A 2014-re vonatkozó javaslat könnyebben értelmezhetővé teszi ezt a helyzetet. Az elfogadásra váró új szabályozás már a befizetett díj egy hónapra vetített értékét figyeli az értékhatárhoz viszonyítva. Így semmi gondot nem okoz majd a havinál ritkább díjfizetés értelmezése.

Ön kap cafeteriát? Elégedett a juttatásával?

Új pontosításként jelenik meg az adócsomagban a kockázati biztosítások meghatározásának kiegészítése. A jövőben nem tekintené az adótörvény kockázati biztosításnak azt a biztosítást, melynél a biztosító által adott szolgáltatás nem haladja meg a befizetett díjakat és ezek hozamait. Így az ilyen biztosításoknál a kockázati biztosításokra vonatkozó kedvezményes adózás lehetőségeit sem vehetnénk igénybe.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump smiles during a meeting at the White House in Washington, D.C., U.S., on Wednesday, July 18, 2018. Trump said Wednesday that Russia isn't currently targeting the U.S., diverging from a public statement his own intelligence director made two days earlier. Photographer: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.