Rendszeresen előfordul, hogy egyes forgalmazók értéktelen, középszerű facsemetéket árulnak az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet saját nemesítésű gyümölcsfajtái, és precíz munkával előállított, gondosan fenntartott, vírusmentes növényanyagai helyett – közölte a szervezet.
„Ha valaki jó termésű, egészséges, erőteljes, fajtaazonos magyar gyümölcsfát szeretne vásárolni, mindenképpen megbízható faiskolát válasszon” – mondta Kasztovszky Zoltán ügyvezető igazgató.
Nem véletlen, hogy a kutatóintézet fajtáival élnek leggyakrabban vissza, hiszen gyakorlatilag ez a hazai gyümölcs- és dísznövény-nemesítés legnagyobb központja. Génbankként számos régi magyar fajtát is őriznek, amelyek csak itt találhatók meg az országban. A vásárlói visszajelzések elemzése alapján ezekre is egyre nagyobb a kereslet.
Ezt viszik
„Divatirányzatok mindig vannak, de az utóbbi öt év tapasztalatai alapján elmondható, hogy a cseresznyefát viszik a leginkább, és a dióoltványokból fogyunk ki a leghamarabb, ahogyan történt idén is. Az alma, körte, szilva iránt mérsékeltebb a kereslet”- tette hozzá faiskolával kapcsolatos év végi összegzéséhez a szakember.
Az Állami Gyümölcskutató faiskolája 13 hektáros, ebből 10 hektár a gyümölcsfaiskola. Mintegy 200 fajtát árusítanak, ez idén 100 ezer oltványt jelentett.