Pénzügy

Vadhúst adhatnak majd az iskolai menzán?

Vadászpuska (vadászpuska, )
Vadászpuska (vadászpuska, )

Lőjük, de nem esszük a vadat - derül ki az eheti bevásárlókosárból.

Magyarországon 900 vadásztársaság és összesen közel 1400 vadászterület található, ahol évente 250 ezer vadat ejtenek el. Habár vadászati nagyhatalomnak számít Magyarország a lőtt vad mennyisége és minősége terén is, de enni mégsem igazán szoktuk: egyes adatok szerint fejenként legfeljebb évi 20 deka vadhúst fogyasztunk.

Butít a szarvassteak?

Ezzel szemben például Nagy-Britanniában a tévéséfek addig népszerűsítették a sovány, természetesen táplált vadhúst, hogy mára mára amiatt kell aggódni a briteknek, nem fogyasztanak-e túl sok ólmot a söréttel lelőtt állatok révén.

Éppen ezért, sok szülőben aggodalmat kelthet a Vidékfejlesztési Minisztérium ötlete, hogy be lehetne hozni a közétkeztetésbe is a vadhúst.

Vadpörkölt az isiben?

A Vidékfejlesztési Minisztérium adatai szerint évente általában 12 ezer tonna vadhús kerül piacra Magyarországon, ennek értékesítését a kereslet élénkítésével lehet megoldani, de a tárca vizsgálja annak lehetőségét is, hogy bevonják a vadhúst a közétkeztetésbe – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI szerint.

Rekorddisznók

A Sohollári-völgyben rendezett zalai vadászati évadnyitón mondott beszédében tért ki arra, hogy soha nem látott mértékűre duzzadt a vaddisznó országos terítéke, a 2012-13-as vadászati évben 148 ezer vaddisznót lőttek ki Magyarországon.

A hazai és a nemzetközi piacon egyaránt számolni lehet azzal, hogy nagy mennyiségű vadhús kerül forgalomba, ezért is támogatják a magyarországi feldolgozás szintjének emelését, illetve vizsgálják a lehetőségét, hogy miként kerülhet a közétkeztetésbe is a vadhús.

Könnyebb hozzájutni

Az államtitkár kifejtette: a mostani kormányzati ciklus több könnyítést hozott a vadászati ágazatnak. Módosították a nagyvadak azonosításával kapcsolatos rendeletet, ezzel összefüggően a vadhús forgalomba helyezéséről szóló jogszabályt, amelynek révén az egészséges vadhús könnyebben jut el a fogyasztókhoz. Ez a felvásárlási árak növekedését és a felesleg értékesítését is lehetővé tette.

Kiskirályok a vadászok

A büntető törvénykönyv az orvvadászokat két és három év közötti börtönnel fenyegeti, és a rendészeti törvény a hivatásos vadászokat többletjogosítványokhoz juttatta. A vadászterületeken igazoltathatnak, járművet állíthatnak meg és vizsgálhatnak át, ha kell, kényszerítő eszközöket is alkalmazhatnak – sorolta Kardeván Endre.

Ha van kedve vadat enni: most hétvégén, a Millenárison a 6. Kézműves Magyar Ízek Vásárán a Magyarországon megtalálható vadak és a magyar halfajták lesznek terítéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik