Pénzügy

Szótár az európai önéletrajzhoz

admin
admin

2008. 04. 03. 16:24

A képességek és kompetenciák európai szótára az önéletrajzírásban segít az álláskeresőknek. Az interneten keresztül elérhető fordítóprogram az egyes szakmákra vonatkozó sajátosságokat, szakmacsoportokat, munkaterületeket megadja mind a hét résztvevő ország nyelvén. Persze nyelvtudás nélkül mit sem ér az egész.

A Disco-projekt célja az átjárható európai munkaerőpiac és képzési rendszer létrehozása volt. A fejlesztésben hét tagállam vett részt, éppen ezért a gyűjtemény a magyar mellett angol, német, cseh, francia, litván vagy svéd nyelven is elérhető.

A képességek és kompetenciák európai szótára (European Dictionary of Skills and Competencies) eredményeit hazánkban a Foglalkozatási Szociális Hivatal kíséri figyelemmel, részt vesz a tesztelésben, a véleményezésében, ám az elkészítésében tevékeny szerepet nem vállalt. Az anyagi támogatást az Európai Unió Leonardo da Vinci-programja nyújtotta.

A szótár gyors és könnyen kezelhető eszközei segítenek az európai önéletrajz – és egyéb kapcsolódó dokumentumok – összeállításában és lefordításában, de könnyebben kitölthetők ,elkészíthetők vele az idegen nyelvű jelentkezési lapok, dokumentumok is. A más nyelven megjelent álláshirdetések értelmezése mellett fontos segédlet lehet a munkaüggyel és az oktatással kapcsolatos anyagok fordításában.

Változatok CV-re

A szótárban nemcsak az egyes szavakat lehet hét nyelven olvasni, hanem a kifejezéseket és a szövegkörnyezetben való megjelenést is láthatják az érdeklődők. Például ha annyit írunk be a mezőbe, hogy „elad”, akkor az eladó szó mellett az eladáshelyi menedszment, a biztosítási statisztika és a vállalat értékesítése kifejezés is megjelenik idegen nyelven.

Az olvasók az adatlapon megismerhetik a kiválasztott kifejezéshez kapcsolódó szinonimákat, leírásokat és definíciókat. Személyes profil is kialakítható a felületen, ahol összegyűjthetők azok a kifejezések, amelyek az európai önéletrajz írásakor szükségesek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.