Gazdaság

Rohan magyarázkodni az LMP-nek a minisztérium

fűtés (fűtés)
fűtés (fűtés)

Az LMP kritizálta, hogy a Fidesz nem tartja be, amit ígért, mert csak keveset szántak eddig a lakáskorszerűsítésre. A minisztérium másnap meghirdette a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát.

Hétfőtől indult a lakosság számára a fűtéskorszerűsítési pályázat, amire azt mondta kedden az LMP, szakértőkre hivatkozva, hogy a 864 milliárdos keretből legfeljebb 1000-1500 lakás fűtése újulhat meg. Arra is emlékeztettek, hogy a Fidesz a választások alatt még azt ígérte, hogy évente a lakások 10 százalékának felújításáról lehetne szó, ami 80 ezer építőipari munkahelyet teremtene, és ez a befektetés kevesebb mint 10 év alatt megtérülne.

Az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, úgy tűnik, vette a lapot. Szerdán közleményben adták ki, hogy az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát (NÉeS) készítenek 2013 nyarára. Az a dokumentum a meglévő épületek energiahatékony felújításáról és új energiatakarékos épületek építéséről rögzít majd hosszú távú elképzeléseket.

A 4,2 milliós magyarországi épületállomány körülbelül 70 százaléka felújításra szorul, amelyből minden tizediknél már új építés lenne indokolt. Az energiafelhasználás 40 százaléka a rossz állapotú épületekhez kötődik, ráadásul a többlet-energiafelhasználás kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható – szögezte le indoklásul az NFM. Azt is hangsúlyozták: a kormányzati cél nem változott: az épületállomány fűtési energiaigényének 30 százalékos csökkentését tervezik 2030-ra, amivel a hazai primerenergia-igény több mint 10 százalékkal szorítható vissza.

A stratégia kidolgozásának első lépése az lesz, hogy az épületállományt felmérik energetikai szempontból. A NÉeS részeként gazdasági hatástanulmány és stratégiai környezeti vizsgálat is készül a későbbi felújítási programok forrásigényének és pénzügyi hatásainak tervezhetősége érdekében.

Arról nem szól a minisztérium közleménye, hogy mikor kezdődhetnek el a stratégia szerinti lakáskorszerűsítések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik