Gazdaság

Leminősíthetik Görögországot

Leminősítést valószínűsítő negatív kilátásra helyezte Görögország "BB plusz" hosszú lejáratú államadósságát a Standard and Poor's pénteken.

A nemzetközi hitelminősítő szerint három hónapon belül lehet, hogy leminősíti Görögországot. Addigra világossá válik, hogy az EU pénzügyi vezetői által a közelmúltban elfogadott Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) hátrányosan érinti-e a magánbefektetőket, vagy sem.

Az új mechanizmus arra kényszerítheti a kötvényekbe fektető bankokat és fedezeti alapokat, hogy felvállalják a veszteségeket, ha a kibocsátó ország nem képes törleszteni.

A pénzügyi területen illetékes EU-vezetők múlt vasárnap döntöttek az ESM létrehozásáról 2013 közepétől a mostani átmeneti eszköz helyett, hogy ne csupán kezelje, hanem hatékonyabban meg is előzze a jövőbeni válságokat.

A rendszer a jelenlegi, átmeneti (akár 750 milliárd euró megmozgatására is képes) válságkezelési mechanizmusra épül majd. Az állandó Európai Stabilitási Mechanizmus a görög válság idején kialakított – három évre szóló – átmeneti rendszer utódjaként működik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik