Gazdaság

Zöld jelzés az újabb görög hitelrészletnek

Görögország megkaphatja a 110 milliárd eurós nemzetközi hitel következő, harmadik részletét.

Az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank képviselői az elmúlt napokban folytatott vizsgálódás során úgy találták, hogy Görögország nagyjából eleget tesz azoknak a vállalásoknak, amelyeket a hitelért cserében tett.

A következő, kilencmilliárd eurós részlet kifizetése január közepén esedékes.

Mindamellett a nemzetközi intézmények szakértői jelezték, hogy a jó teljesítés ellenére Görögország jövője kihívásokkal teli. További megszorításokra lesz szükség, ha a görögök meg akarják kapni a következő, márciusban esedékes 15 milliárd eurós részletet, illetve, ha el akarják érni az uniós határértéknek számító 3 százalékos államháztartási hiánycélt.

Hírügynökségi értesülések szerint a hitelezők képviselőivel közösen elhatározott további megszorító intézkedések között szerepel egyebek mellett az, hogy szélesítik az adófizetői bázist, megszüntetik a pazarló költekezést az állami szférában – többek között az egészségügyben -, átszabják a költségvetés számára nagy terheket jelentő állami vállalatokat, átalakítják az adóigazgatást.

Tervezik azt is, hogy az állami szférában csak úgy lehet új alkalmazottat felvenni, ha cserében öt dolgozót nyugdíjaznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik