Gazdaság

A lengyelek és a németek hajtják Európa gazdaságát

A korábban vártnál jobban alakul az Európai Unió gazdasági növekedése, és idén átlagosan megközelíti az 1,8 százalékot - jelentette be az Európai Bizottság hétfőn.

Az EU végrehajtó testülete ugyanakkor azt is közölte, hogy a súlyos válság után a fellendülés még mindig törékeny, ezért szükség van a konszolidáció és a szerkezeti reformok folytatására. Tavasz végén a bizottság még egy százalék alatti növekedést jósolt ez évre. Az euróövezetben 1,7 százalékos növekedést várnak az idén.

Az Európai Unióban a bruttó össztermék növekedése “a második negyedévben különösen erőteljes volt, és a korábban feltételezettnél nagyobb mértékben alapult a belföldi keresleten” – állapította meg a bizottság.

Az érintett tagállamok közül a német és a lengyel gazdaság teljesít legjobban. Mindkettőben 3,4 százalékos növekedés várható idén éves szinten. A vizsgált országok közül ugyanakkor Spanyolországban továbbra sem vár GDP-bővülést Brüsszel, a mostani prognózisban 0,3 százalékos csökkenés szerepel.

Olli Rehn, a gazdasági ügyekért és a monetáris politikáért felelős biztos sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a belföldi kereslet fellendülése jó jel a munkaerőpiac számára. Úgy vélte azonban, továbbra is kulcsfontosságú a pénzügyi stabilitás fenntartása és a költségvetési konszolidáció folytatása.

A bizottság leszögezte: a pénzügyi piacok továbbra is sérülékenyek, mivel csak részben lábaltak ki a májusban átélt feszültségekből.

Az inflációt illetően Brüsszel nem változtatott előrejelzésén: 1,8 százalékra várja idén az EU-ban és 1,4 százalékra az euroövezetben. A bizottság szerint ennek magyarázata a továbbra is lanyha gazdaság, a csekély bérnövekedés és az alacsony inflációs várakozások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik