Gazdaság

Kudarcra számíthat a kormány nyugdíjügyben?

A múlt keddi Ecofin tanácskozás után egyre valószínűtlenebb, hogy elfogadják a kormány kezdeményezését, miszerint a nyugdíjreform költségeit a hivatalos statisztikákban is el kéne ismerni.

A múlt keddi Ecofin gyűlésen az uniós a pénzügyminiszterek érdektelennek mutatkoztak a javaslattal szemben, a Financial Times szerint pedig ez koránt sem jó hír a tiltakozó országok számára, akik azt sérelmezik, hogy más EU nem engedi beszámítani a nyugdíjreform költségeit a nemzeti statisztikákban.

Leonardo Sforza, a Hewitt Associates EU-ügyekért felelős vezetője szerint azért “dugták a fejüket a homokba” az EU pénzügyminiszterei, mivel hosszú távon nem jár nyereséggel a javaslat a vezető országok számára.

A Magyarország által is támogatott javaslat elfogadása azért sem valószínű, mivel Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa szerint nem sikerült konszenzusra jutniuk a tagországoknak. A további tárgyalások szükségessége pedig megerősíti, hogy a nagyoknak nem tetszik a főként újonnan csatlakozó országok törekvése.

Ajánlott cikk:

Kudarcra van ítélve a kormány nyugdíjügyben (Portfolio.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik