Gazdaság

Kétséges a hazai gazdaság fellendülése

Az ipari termelési adat kissé rosszabb lett vártnál, a részletes GDP-adat azonban nem okozott meglepetést - a kilátások romolhatnak a globális növekedési kockázatok erősödésével.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank és Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is azt emelte ki, hogy az export húzta a GDP-t, a belső fogyasztás nem élénkül, és ebben nem is várható trendforduló. Az elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy erősödnek a globális növekedési kockázatok és a recesszióból való lassabb kilábalás a magyar növekedési ütemet is mérsékelheti.

Árokszállási Zoltán szerint ugyanakkor az ipari termelés egyhavi adatából még nem lehet egyértelműen következtetni a trendre, elképzelhető, hogy a július havi visszaesés csak a nyári szokásos termeléscsökkenésnek felel meg..

A GDP összetevőinek alakulása a vártnak megfelelő volt: az exportvezérelt ipari termelés és a szállítmányozás jól alakult, az építőipar és a mezőgazdaság teljesítménye azonban masszívan fékezte a növekedést. Suppan Gergely kétségesnek nevezte, hogy az év hátralévő részében a belső fogyasztás magára találjon.

A munkaerőpiac stabilizálásával az elemzők a fogyasztás beindulására számítottak, azonban nem számoltak a svájci frank ilyen mértékű erősödésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik